Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Νέοι αγρότες ψάχνουν κίνητρο

των bostanistas Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νέοι αγρότες

Ανάμεσα στα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας σήμερα, αλλά και των περισσότερων αγροτικών περιοχών της χώρας, σημειώνεται η γήρανση του πληθυσμού. Το δημογραφικό αυτό ζήτημα γίνεται εντονότερο στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες, λόγω των φυσικών μειονεκτημάτων και απομόνωσης, είναι δυσμενέστερες.

Photo: connieartie@Flickr
Photo: connieartie@Flickr

Το γεγονός της προχωρημένης ηλικίας του συνόλου των γεωργών στην χώρα μας αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για διάχυση τεχνογνωσίας, υιοθέτηση νέων πρακτικών, την εφαρμογή καινοτομιών και την εκσυγχρονισμένη παρουσία των «γεωργικών» μας προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Αυτός είναι ο στόχος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, του οποίου τα νήματα κινεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήδη μέχρι σήμερα, και μετά την εφαρμογή του μέτρου κατά την 2η και 3η Προγραμματική του περίοδο, έχουν εγκατασταθεί περίπου 30.000 νέοι γεωργοί σε αγροτικές περιοχές με ενασχόληση στη γεωργία γεγονός που συντελεί στην άμβλυνση των ανωτέρω προβλημάτων.

Σκοπός του παρόντος μέτρου του ΠΑΑ είναι η προσέλκυση νέων σε ηλικία ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές και η ενασχόληση τους με τη γεωργία, γεγονός που θα συμβάλει θετικά τόσο στην απασχόληση όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Με αυτό τον τρόπο, οι «διάδοχοι» πρόωρης συνταξιοδότησης θα είναι κυρίως νέοι γεωργοί, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την αύξηση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νέων πρακτικών και καινοτομιών από νέους σε ηλικία ανθρώπους θα συντελέσει ουσιαστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Με λίγα λόγια, στόχος του μέτρου είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών και ασφαλώς με παροχή κινήτρων και χορήγηση κεφαλαίου - όροι και προϋποθέσεις, καθώς και αναλυτική περιγραφή για τους δικαιούχους βρίσκονται συγκεντρωμένα στη σχετική ιστοσελίδα agrotikianaptixi.gr. Ως προς το γεωγραφικό πεδίο, το μέτρο θα έχει εφαρμογή στο σύνολο των περιφερειών της χώρας, με κίνητρα για δραστηριότητες προσαρμοσμένες στα φυσικά μειονεκτήματα του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν εδώ την ακριβή περιγραφή του μέτρου, στοιχεία για τις προηγούμενες φάσεις εφαρμογής του καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'