Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ας αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με ένα ραβανί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χταπόδι στον Άγιο Σώστη της Μυκόνου

του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι ΣυνταγέςΜύκονος, τουρισμός, ανάπτυξη, χταπόδι, όσπρια, αμπελοφάσουλα

Σήμερα, μετά το μπάνιο, θα επισκεφτώ τον "Βασίλη", όνόμα και πράμα, στον Άγιο Σώστη. Κάθε φορά που κάθομαι στην αυλή του αισθάνομαι κι εγώ άρχοντας. Από τα λίγα μέρη του νησιού (μαζί με την Μυρσίνη) που ακόμη προσφέρουν αυτήν την αύρα πού με καλούσε στο παρελθόν να θέλω να επισκέπτομαι το νησί. Και όμως, τι κρίμα, πάρα πολλά άλλαξαν από τότε.  

Εδώ αναρωτήθηκα για πρώτη φορά πού βρίσκεται η ουσιαστική ισορροπία για ένα εστιατόριο. Στην τοποθεσία; το φαγητό; το σέρβις; η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη; του σεφ;

Η αλήθεια είναι πως τώρα (εδώ που βρίσκομαι) τίποτα από όλα αυτά δεν με ενοχλούν και αφού στα περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού τα τζατζίκια έχουν για βάση το "έδεσμα" και όχι το γιαούρτι... αναρωτιέμαι πού οφείλεται όλη αυτή η ανάπτυξη. 

Προς το παρόν, απολαμβάνω το χταπόδι του Δημήτρη (αδερφός του Βασίλη) ψημένο έτσι που καλύτερο δεν υπάρχει, με ένα τζατζίκι που μοσχοβολάει. Τελικά, σκέφτομαι, ίσως η ανάπτυξη είναι μια πολύ καλή προσπάθεια... που θυμίζει παρελθόν. 

  • 600 gr.  χταπόδι
  • 200 gr  αμελοφάσουλα
  • 100 gr. ρεβίθια μουσκεμένα
  • 100 gr. μαυρομάτικα μουσκεμένα
  • 100 gr. φακές
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγο φρέσκο σκόρδο
  • 1 ματσάκι ρόκα και λίγη γλιστρίδα
  • το ζουμί από το ψημμένο χταπόδι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας (θλιβερό, ακόμη επιμένουμε να υπογραμμίζουμε κάτι τόσο αυτονόητο)
  • καλό ξίδι, κατά προτίμηση μηλόξιδο
  • αλάτι από όπου προτιμάτε (Κύθηρα, Ελαφόνησο, Μάνη) αρκεί να είναι θαλασσινό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βράζουμε τα ρεβίθια και τα μαυρομάτικα. Στη συνέχεια τις φακές και, τελευταία, τα αμπελοφάσουλα. Πλένουμε καλά τη ρόκα και τη γλιστρίδα και τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με το ψιλοκομμένα κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.

Ψήνουμε το χταπόδι στο φούρνο (170°C), χωρίς να του προσθέσουμε το παραμικρό, μέσα σε κλειστό σκεύος, για 35-40 λεπτά περίπου. Θα γίνει λουκούμι. Μόλις κρυώσει μαζεύουμε το ζουμί που μας χάρισε και το κρατάμε για να δημιουργήσουμε μια μοναδική βινεγκρέτ. 

Περνάμε τα πλοκάμια για λίγα λεπτά από τα κάρβουνα, ίσα να πάρουν λίγο καπνό και να ζεσταθούν. Με το μίξερ χειρός ανακατεύουμε το ξίδι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τον ζωμό του χταποδιού, προσθέτουμε (αν χρειαστεί, δοκιμάζοντας) αλάτι.

Χτίζουμε τη σαλάτα στη σαλατιέρα και σερβίρουμε με τη βινεγκρέτ από δίπλα. 

Τι μπορεί να σας λείπει; Ίσως μια φωτογραφία από τον Άγιο Σώστη ή από ένα θαλασσινό μέρος που αγαπάτε. Τη γεύση όμως της θάλασσας την έχετε οπωσδήποτε στο πιάτο σας.

Με πολλή αγάπη

Fab.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'