Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ σοκολάτα με ουίσκι και λεμόνι

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκέικ, σοκολάτα, λεμόνια, ουίσκυ

Εκτός από ξινόμηλα ψητά με ξερά σύκα, σταφίδες, ξηρούς καρπούς και γλυκό κρασί, προσπαθώ να μην έχω άλλα γλυκά στο σπίτι, ώστε να αποφεύγουμε τους πειρασμούς. Τα μήλα είναι το λιγότερο "πλούσιο" από τα γλυκά που μπορεί κανείς να φάει, αλλά βέβαια δεν συγκρίνεται με το κέικ, ιδίως εκείνο με σοκολάτα που λίγοι του αντιστέκονται.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Η συνταγή που σας προτείνω σήμερα είναι απλούστατη και δεν σας την περιγράφω με πολλά λόγια επειδή η τεχνική της είναι βασική και εφαρμόζεται σε κάθε είδους κέικ: Τα όποια υγρά - ποτό, γάλα, γαούρτι, λιωμένη σοκολάτα, βούτυρο λάδι κλπ - ανακατεύονται μαζί, τα κροκάδια χτυπιούνται με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στα υγρά και κατόπιν ανακατώνουμε το αλεύρι σταδιακά με τα υγρά. Τέλος, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγγα και τα ενσωματώνουμε με σπάτουλα στα υπόλοιπα υλικά. Τούτο το κέικ, όπως και τα περισσότερα σοκολατένια, δεν έχει μπέκιν πάουντερ ή σόδα αλλά φουσκώνει με τα ασπράδια που κρατούν αέρα και το κάνουν ελαφρύ.

Το ιρλανδέζικο ή το αμερικάνικο ουίσκι που χρησιμοποιείται εδώ είναι πολύ διαφορετικό από το πιο συνηθισμένο σε μας σκωτσέζικο και έχει γεύση γήινη και γλυκιά. Αν τυχαίνει να μην έχετε, μη βάλετε σκωτσέζικο αλλά μπράντι, αν και το αποτέλεσμα θα είναι κάπως διαφορετικό. Το ξύσμα λεμόνι είναι δική μου προσθήκη στη συνταγή που μου έδωσε αμερικανίδα φίλη. Βρίσκω ότι τα επεριδοειδή, γενικά, τονίζουν και συμπληρώνουν ιδανικά τη σοκολάτα και σίγουρα το γλυκερό αμερικάνικο ουίσκι - το whiskey sour, με λεμόνι είναι το αγαπημένο μου κοκτέιλ. Ξέρω, πάντως, ότι δε συμφωνούν όλοι μαζί μου και σίγουρα μπορείτε να παραλείψετε το λεμόνι, αν θέλετε.

Κέικ σοκολάτα με ουίσκι και λεμόνι

Ετοιμάστε το μια μέρα πριν. Είναι καλύτερο την επομένη.

Για 6-8 κομμάτια

  • ½ φλιτζάνι και 2 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μίγμα βούτυρο και ηλιέλαιο) και λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • ½ φλιτζ. σταφίδες
  • ½ φλιτζ. ιρλανδέζικο ουίσκι ή αμερικάνικο (burbon)
  • 240 γραμμ. σοκολάτα μαυρη πικρή, με 65-70% κακάο, σε κομμάτια
  • αλάτι
  • 3 αβγά μεγάλα, χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη ξανθή, ή περισσότερη, ανάλογα με το γούστο σας
  • ξύσμα ψιλό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • ζάχαρη άχνη
  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200° C. Αλείψτε φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή μακρουλή ή τετράγωνη φόρμα για κέικ με βούτυρο ή ηλιέλαιο, ντύστε την με λαδόχαρτο και λαδώστε και το λαδόχαρτο. Σε μικρή κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, βάλτε τις σταφίδες και το ουίσκι και όταν ζεσταθούν βγάλτε από τη φωτιά, ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη.

Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σε πολύ χαμηλή φωτιά βάλτε τη σοκολάτα, το βούτυρο - ή το μίγμα βούτυρο-λάδι - και ½ κουτ. γλυκού αλάτι. Οταν η σοκολάτα και το βούτυρο λιώσουν σχεδόν, βγάλτε από τη φωτιά και ανακατέψτε ζωηρά. Προσοχή, μην αφήσετε πολύ στη φωτιά!

Χτυπήστε τους κρόκους με την ξανθή ζάχαρη και το ξύσμα. Οταν το μίγμα ομογενοποιηθεί και γίνει λευκό και κρεμώδες, προσθέστε ανακατεύοντας ζωηρά τη λιωμένη σοκολάτα και μετά τις σταφίδες με το ουίσκι. Ανακατεύοντας απαλά προσθέστε το αλεύρι, λίγο-λίγο. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγγα με μια πρέζα αλάτι και όταν φουσκώσουν και σφίξουν, προσθέστε το ¼ από αυτά στο μίγμα, ανακατέψτε με σπάτουλα και προσθέστε και τα υπόλοιπα ασπράδια ανακατεύοντας ελαφρά, να τα ενσωματώσετε αλλά να μη χάσουν την ελαφράδα τους.

Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και ψήστε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να κρακάρει και οδοντογλυφίδα που θα βυθήσετε στο εσωτερικό να βγει σχεδόν καθαρή. Αφήστε σε σχάρα να κρυώσει το κέικ, ξεφορμάρετε, αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο. Είναι καλύτερα είναι να το σερβίρετε την επόμενη αλλά τρώγεται και μόλις κρυώσει.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Πασπαλίστε το κέικ με τη ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, χτυπήστε σε σαντιγύ την κρέμα μαζί με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη και σερβίρετε μαζί με το κέικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'