Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λουλούδια για φάγωμα: αρωματίζω ξύδι

της Γκέλης Βούρβουλη Μαγειρικές ιστορίεςσχοινόπρασσο, ξύδι

Τα λουλούδια του σχοινόπρασσου δεν είναι απλώς όμορφα. Είναι και φαγώσιμα. Κι απο προχθές που το ανακάλυψα ενώ θαύμαζα το αφιέρωμα στο ελληνικό στυλ απο το αγαπημένο remodelista, ψάχνω για ιδέες.

Photo: David Leite
Photo: David Leite

Η πρώτη που βρήκα είναι και η πιο απλή. Τα μαδάμε και γαρνίρουμε πράσινες σαλάτες ή πατατοσαλάτες, προσθέτοντας άρωμα, χρώμα και μια αδιαμφισβήτητη, ανοιξιάτικη πινελιά.

Η δεύτερη ιδέα είναι το ξύδι με άρωμα σχοινόπρασσου - κι ένα βαθύ ροζέ χρώμα, όπως διαβάζω. Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε 1,5 φλυτζάνι λευκό ξύδι  και 2,5 φλυτζάνια ολόκληρα λουλούδια. Πλένουμε τα λουλούδια με προσοχή σ’ ένα μπωλ με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι.  Οταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο (με καπάκι) και τα περιχύνουμε με το ξύδι, το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά. Οταν το μίγμα κρυώσει, κλείνουμε το βάζο και το κρύβουμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για τουλάχιστον δύο βδομάδες. Προσοχή: αν το καπάκι είναι μεταλλικό, για να αποφύγουμε την οξείδωσή του πρέπει πρώτα να σκεπάσου το βάζο με ένα φύλο χαρτιού.

Κατά διαστήματα δοκιμάζουμε το ξύδι κι όταν φτάσει στο επιθυμητό σημείο, το στραγγίζουμε, πετάμε τα λουλούδια και το βάζουμε σ’ ένα ωραίο, γυάλινο μπουκάλι. Σύμφωνα με έναν εκ των ειδικών επι του θέματος είναι ιδανικό για βινεγκρέτ και πάνω σε ξεροτηγανισμένες πατάτες – τις οποίες δεν βλέπω την ώρα να δοκιμάσω σε δύο βδομάδες.

Αν έχετε κι εσείς καμμιά καλή ιδέα για τα λουλούδια του σχοινόπρασσου, αφήστε την στο πεδίο των σχολίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'