Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το κερασάκι μέσα στην τούρτα

του Δημήτρη Ποταμιάνου Συνταγέςκεράσια, τούρτα, clafoutis

Τα 'βαλα παλιότερα με την πολυφορεμένη έκφραση “το κερασάκι στην τούρτα”. Έλεγα πως η βολική αυτή αποστροφή τείνει να δηλώσει πως για κάθε τούρτα που φτιάχνουμε ή / και για οποιαδήποτε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε υπάρχει πάντα ένα κερασάκι που μπαίνει στην κορυφή ως στολίδι  ή ως επιστέγασμα των προσπαθειών μας. Και τούτο ανεξαρτήτως εποχής. Αχ, αυτό το κερασάκι παντός καιρού! Η αλήθεια είναι βέβαια πως έχουμε παλαιόθεν φροντίσει για τη συντήρηση του μαγιάτικου αυτού φρούτου (ζαχάρωμα, σιρόπιασμα, γλασάρισμα και ούτω καθεξής) ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ολοχρονίς. Μένει όμως ο καϋμός για τη συγκίνηση, αν όχι και το δέος, που πάντα προκαλούσε η βραχύβια ακριβώς “εποχή των κερασιών”- il est doux le temps des cerises, θυμίζω το νοσταλγικό Γαλλικό τραγουδάκι, αλλ' ας αναλογιστούμε επίσης και τις δικές μας πάντα βουερές λαϊκές γιορτές, στα Βοδενά, στο Πήλιο, στο Μεταξοχώρι Αγιάς μεταξύ των άλλων. 

Άφατη Μαγιάτικη γλύκα. Που κορυφωνόταν - πόσο ισχύει άραγε αυτό ακόμα; - όχι με κάποιο μαραγκιασμένο κερασάκι που απιθωνόταν πάνω σε μιαν οποιαδήποτε τούρτα, παρά με τα σκουλαρίκια από ολόχυμους ζευγαρωτούς καρπούς που περνούσαμε στ’ αφτιά μας. Δεν ξέρω τώρα με ποιo φρέσκο ή μπαγιάτικο κερασάκι θα σφραγίσουν τους αβέβαιους ακόμα εκλογικούς θριάμβους τους οι πολιτικοί μονομάχοι της προσεχούς Κυριακής, αλλ’ εμείς καλά θα κάνουμε να προλάβουμε να τιμήσουμε στο τελευταίο δεκαήμερο της Άνοιξης που μας μένει το δροσερό αυτό δώρο του Μάη.

Clafoutis - ζουμερή τούρτα κερασιών 

Χρειαζόμαστε

  • ½ κιλό μαύρα κεράσια (Προσοχή: τα πλένουμε καλά κι αφαιρούμε τα κοτσάνια τους, αλλά δεν βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Θ’ αρωματιστεί έτσι καλύτερα το γλυκό μας, που καθώς θα ψήνεται θα ποτιστεί από ακόμα πιο ελκυστικούς χυμούς.)
  • 4 αβγά
  • 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι γάλα ολόπαχο
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • βουτυράκι
  • αλατάκι
  • ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

Βουτυρώνουμε ελαφριά ένα ρηχό ταψί. Στρώνουμε στον πάτο τα κεράσια – επιμένω - με άθικτα τα κουκούτσια τους που θα σκάσουν στο ψήσιμο του γλυκού, χαρίζοντάς μας περισσότερη ευωδιά και νοστιμιά. Σε μια βαθιά  λεκάνη έχουμε χτυπήσει γερά με το σύρμα της κουζίνας όλα τ’ άλλα υλικά του γλυκίσματος.

Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμοί) περίπου 40 λεπτά. Το clafoutis θα πρέπει να έχει φουσκώσει και χρυσίσει. Το σερβίρουμε χλιαρό πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Καλό βόλι την Κυριακή, αλλά και καλό κουτάλι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Ποταμιάνου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'