Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το περίφημο ελαιόλαδο Στατήρ

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταελαιόλαδο, Χαλκιδική, Στατήρ, αγουρέλαιο

Οι λάτρεις του αγουρέλαιου κάθε χρόνο ανυπόμονα περιμένουν τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη: συνήθως ως το πρώτο δεκαήμερο είναι έτοιμο το πολυβραβευμένο αγουρέλαιο της εταιρείας Στατήρ. Οι ελιές συλλέγονται από ιδιόκτητους ελαιώνες στην περιοχή της Ολύνθου στη Χαλκιδική και η συγκομιδή τους ξεκινά ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται - μόλις - περί τα τέλη του Οκτώβρη, εξ ου και το άγουρο της ονομασίας του.

Εκτός του αγουρέλαιου, σήμα κατατεθέν της εταιρείας αποτελεί και το πρωτόλαδο, που προκύπτει από την πρώτη σοδειά ελιάς και αποτελεί είδος κορυφαίο, τόσο για το άρωμα όσο και τη γεύση του. Τι όμως κάνει τα προϊόντα του Στατήρα ξεχωριστά; Η ποικιλία της ελιάς, καθώς το ελαιόλαδο προέρχεται απο 99% βρώσιμο καρπό, το μικροκλίμα της περιοχής και σίγουρα πως το μάζεμα της ελιάς γίνεται νωρίτερα απ' όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Το βασικό πρόσωπο πίσω από τον Στατήρα, και δημιουργός του πρωτόλαδου, είναι ο Δημήτρης Πόρτολος. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μεταλλευμάτων «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», ήδη από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να παράγει στους ελαιώνες του στην Όλυνθο μικρές ποσότητες λαδιού, η συστηματική τους όμως αξιοποίηση ξεκίνησε στις αρχές του 1990, όταν πια αποφασίζει να μη διαθέσει τις παραγόμενες ελιές ως βρώσιμες παρά να δημιουργήσει το περίφημο αγουρέλαιο Χαλκιδικής.

Έκτοτε, για περίπου 15 χρόνια, αγωνίστηκε για την αναγνώρισή του ως προϊόν ΠΟΠ. Ευτυχής κατάληξη η καταχώρησή του ως τέτοιο και η δημιουργία της εγχώριας αγοράς πρωτόλαδου, της οποίας αναμφίβολα πρωτοστάτησε ο Στατήρ.

Από τα πρώτα χρόνια της δράσης του στην περιοχή της Ολύμθου φτιάχνεται ενα σύγχρονο συσκευαστήριο ενώ σήμερα την ετικέτα Στατήρ φέρουν προϊόντα πολλών άξιων παραγωγών, όπως διαπιστώνει κανείς με μία σύντομη βόλτα στην επίσημη ιστοσελίδα. Αλμάδες Χαλκιδικής μαζεμένες με το χέρι, τραγανές πράσινες ελιές Χαλκιδικής, όπως και το παρθένο ελαιόλαδο  «Βοττική», που παράγεται από καρπό πρασινολιάς και καρυδολιάς. Η λίστα δεν τελειώνει εδώ: πάστες ελιάς, αμπελόφυλλα σουλτανίνας, κυκλαδίτικη κάπαρη και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Σημαντικό μέρος της παραγωγής εξάγεται ήδη.

Όσο για τη διαδικασία παραγωγής του, η ψυχρή έκθλιψη ειναι η μόνη μέθοδος που χρησιμοποιείται και το ελαιόλαδο συσκευάζεται αφιλτράριστο. Χαμηλή οξύτητα, έντονο πράσινο χρώμα και πιπεράτη γεύση - ό,τι καλύτερο για σαλάτες και πρωτίστως ωμό. Σε συνεργασία με την Αγροσυσκευαστική Χαλκιδικής Α.Ε το πρωτόλαδο, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα, διατίθεται σε καταστήματα που  στηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή. Στην Αθήνα το βρίσκει κανείς στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11) και στον Κρόκο (Βήρωνος και Βάκχου στην Πλάκα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'