Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο τουρισμός περνάει απ' το στομάχι

του Γιάννη Παπαδημητρίου Χαλκιδική, Sani Gourmet, γαστρονομία, τουρισμός

Πέρσι, στο “Sani Gourmet”, ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του. Το μενού του, αποκλειστικά φτιαγμένο από ντόπια υλικά της Χαλκιδικής, επρόκειτο για μια πανδαισία ελληνικής γεύσης. Στο εστιατόριο “Ντομάτα” επί δύο ώρες εκτυλισσόταν μπροστά μου μια παρέλαση αυθεντικής νοστιμιάς: κακαβιά με καρπάτσιο λαβράκι, παστή σαρδέλα, αρνάκι συνοδευόμενο από κριθαρότο ντομάτας και μια μαγευτική αστακοκαραβίδα που σου ξελόγιαζε τον ουρανίσκο. Μάλιστα η τελευταία αποτέλεσε μια ευχάριστη αποκάλυψη για τους συνδαιτημόνες, καθώς οι περισσότεροι αγνοούσαν την ύπαρξή της.

Απέναντί μου δυο ζευγάρια νέων Ρώσων, ευκατάστατων κρίνοντας από την εμφάνισή τους, απολάμβαναν εκστασιασμένοι τις λιχουδιές της ελληνικής γαστρονομίας και ρωτούσαν από πού θα μπορούσαν να προμηθευτούν κάποια από τα προϊόντα. Μέσω ενός εξαιρετικού γεύματος, οι διακοπές τους στην Ελλάδα εξελίχτηκαν σε μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία, την οποία φυσικά μετά θα “διαφήμισαν” στην πατρίδα τους - δεν συζητώ για την έμμεση διαφήμιση που έγινε με τις αναρτήσεις φωτογραφιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ακριβώς σκοπεύει και το φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνει το “Sani Resort” τα τελευταία οχτώ χρόνια, να αναβαθμίσει το εγχώριο τουριστικό προϊόν προσφέροντας κάτι περισσότερο από την πολυτέλεια ενός προορισμού αναψυχής.

Έγινε θεσμός:

“Το Sani Gourmet ξεκίνησε από προσωπική λατρεία για το ποιοτικό φαγητό και εξελίχθηκε σε θεσμό με εντυπωσιακή αποδοχή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο φεστιβάλ μουσικής, το οποίο φέτος κλείνει 22 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Με τα δύο αυτά φεστιβάλ αφενός ανοίξαμε διαδρόμους πολιτισμού και επικοινωνίας, αφετέρου δημιουργήσαμε το υπόβαθρο σοβαρής έκφρασης μιας υψηλής δημιουργικότητας σε τομείς που ορίζουν πολιτιστικά τις ανθρώπινες κοινωνίες από τη στιγμή της γέννησής τους. Ουσιαστικά συμβάλαμε αποφασιστικά στο να αλλάξει το τουριστικό τοπίο της χώρας,” εξηγεί η Γεωργία Δώδου, υπεύθυνη επικοινωνίας της “Σάνη Α.Ε”.

Πράγματι, τα νούμερα της οχταετίας για τη γαστρονομική εκδήλωση είναι εντυπωσιακά: 66 σεφ από 27 χώρες με 38 αστέρια Michelin στο ενεργητικό τους, 219 δείπνα, 10.895 μενού, 8.780 συνδαιτημόνες και 343 δημοσιογράφοι από Ελλάδα, Ρωσία, Αγγλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία. Κι αν πέρσι, που έκλεισε ο τριετής κύκλος της ελληνικής κουζίνας, το φεστιβάλ ανέδειξε με τρόπο λαμπρό τις αναπτυξιακές δυνατότητες για τον τουρισμό που κρύβει η γαστρονομική μας παράδοση, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους Έλληνες σεφ να παρουσιάσουν τις συνταγές τους, φέτος φιλοδοξεί να μας ξεναγήσει στα γευστικά μονοπάτια του “Δρόμου του μεταξιού”.

Ο “δρόμος του μεταξιού”

Πώς τα ζυμαρικά και η σόγια ρίζωσαν στην γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας; Χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ανατολίτες; Με ποιο τρόπο το φαγητό ένωσε πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη; Σε αυτά τα ερωτήματα, και σε ακόμη περισσότερα, θα δώσουν απαντήσεις οι προσκεκλημένοι σεφ του “Sani Gourmet 2014”, φωτίζοντας ο καθένας μέσα από τις δημιουργίες του κομμάτια μιας ιστορικής γαστρονομικής διαδρομής, που ξεκινάει από την Κίνα, διασχίζει την Ινδία, το Ιράν, την Τουρκία, την Ελλάδα, και τερματίζει στην Ιταλία. Ανάμεσα τους, η πολυβραβευμένη Najmieh Batmanglij, η οποία χαρακτηρίστηκε ως “γκουρού της περσικής κουζίνας” από την “Washington Post”, ο Riccardo Di Giacinto, ο διάσημος ιδρυτής του εστιατορίου “All’ Oro” στη Ρώμη, και ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες σεφ, με δυο αστέρια Michelin στο πέτο, ο Νίκος Καραθάνος.

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα φαίνεται να διεκδικεί επάξια ένα σημαντικό ποσοστό από τους τουρίστες που έχασαν η Αίγυπτος και η Τουρκία, τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως το “Sani Gourmet”, έχουν μια ιδιαίτερη αξία. Όχι μόνο γιατί προβάλλουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την Ελλάδα, αλλά κυρίως γιατί μας υπενθυμίζουν την επιτακτική ανάγκη να προσανατολιστούμε σε ποιοτικό τουρισμό. Καλά είναι τα all inclusive για τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο, ώστε να γεμίζουν τα ξενοδοχεία-μαμούθ, όμως η φυσική ομορφιά και η πολιτιστική παράδοση της χώρας δεν αξίζουν να ποδοπατούνται από τις ορδές των τουριστών που διψούν για ήλιο. Διότι η δική μας λάμψη βρίσκεται κυρίως στις αναμμένες κατσαρόλες και στα αστέρια των Ελλήνων σεφ, σαν κι αυτά του Καραθάνου.

Info: “Sani Gourmet”, 9-18 Μαΐου, sanigourmet.gr

Δείτε το προφίλ του Γιάννη Παπαδημητρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'