Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ντομάτες με ονοματεπώνυμο

του Νίκου Παυλάτου Κάντο μόνος σουντομάτες, υβρίδια, καλλιέργεια, ποικιλίες

Η καλλιέργεια της υπαίθριας ντομάτας μπορεί να γίνει είτε την άνοιξη για τις πρώιμες ποικιλίες είτε το καλοκαίρι για τις όψιμες. Το χαρακτηριστικό στις ντομάτες στις όψιμες ποικιλίες είναι ότι η καρποφορία τους διαρκεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Photo: chiotsrun@Flickr
Photo: chiotsrun@Flickr

Οι σκεπτόμενοι παραδοσιακά καλλιεργητές επιλέγουν να καλλιεργήσουν ποικιλίες που καλλιεργούνται από παλιά και μπορούμε να συλλέξουμε από τους καρπούς τους σπόρους για αναπαραγωγή. Οι ποικιλίες του χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Πρώιμες ποικιλίες: Ace 55, Marmande, Pacmor
  • Όψιμες ποικιλίες: Βραυρώνας και San Pedro

Αυτές καλλιεργούνται κάθε χρόνο και συλλέγουμε τους σπόρους τους για να τους χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη ανοιξιάτικη σπορά.

Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχουν οι υποστηρικτές των υβριδίων. Τα υβρίδια είναι καινούργιοι σπόροι, των τελευταίων 25 - 30 χρόνων, οι οποίοι αποτελούν διασταυρώσεις δύο παραδοσιακών ποικιλιών που παράγουν μία νέα - το υβρίδιο δεν είναι μεταλλαγμένο! Η καρποφορία τους ξεκινά από μέσα Ιουνίου, τελειώνει αρχές Δεκεμβρίου. Χαρακτηρίζονται για την ανθεκτικότητά τους στις ασθένειες και τις ιώσεις και φημίζονται για την πλούσια παραγωγή και τη συνεχή καρποφορία τους. Τα υβρίδια που έχουν καλλιεργηθεί με άριστα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα είναι:

  • Ελπίδα, Belladona, galli, Delta, Optima, Mountain Spring

Ντοματίνια
Τα γνωστά μας cherry (μικρά και στρογγυλά), καθώς και τα moro (μικρά ντοματίνια σε σχήμα βελανιδιού) τα οποία είναι πολύ νόστιμα και γευστικά και έχουν συνεχή καρποφορία. Καλλιεργούνται τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα.

Pomodoro
Υπάρχουν και οι pomodoro ντομάτες που ενδείκνυνται για σάλτσα ντομάτας. Οι παραδοσιακές ποικιλίες Pomodoro - Roma  και Pomodoro - San marzano καλλιεργούνται παραδοσιακά σε όλη την Ελλάδα.

Nero (μαύρη ντομάτα)
Η μαύρη ντομάτα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Κρήτη και έρχεται να κατακτήσει νοικοκυριά, gourmet εστιατόρια και μεγάλα ξενοδοχεία της. Νέα ντομάτα χρώματος μαύρου, είναι υβρίδιο, νόστιμη και πρωτότυπη! Μπορείτε αυτή τη χρονική περίοδο να βρείτε αυτό το είδος μαύρης ντομάτας στο κατάστημα Garden 31 *.

Οδηγίες για βιολογική καλλιέργεια ντομάτας - τα απαραίτητα:

  • Βιολογικό λίπασμα (προτείνεται το εξαιρετικό BIO 9-7-4)
  • Θειάφι
  • Θειοχαλκίνη
  • Χρωμοελκυστικές παγίδες εντόμων (για μελίγκρες, αψίδες, αλευρώδη)
  • Παγίδες για καταπολέμηση της touta absoluta (σκουλήκι ντομάτας)
  • Εκχυλίσματα φυκιών με σίδηρο
  • Φυσικός ζεόλιθος
  • Ιχνοστοιχεία μαγνησίου και ασβεστίου 

Tips
Όταν καλλιεργούμε ντομάτα, στη φάση της πρώτης ανθοφορίας σταματάμε το πότισμα του φυτού για τουλάχιστον 7 έως 10 ημέρες, γιατί το φυτό στη συγκεκριμένη περίοδο δεν το χρειάζεται. Πρέπει να πέσει ο ανθός, να δέσουν οι πρώτες ντοματούλες και τότε να αρχίσουμε σταδιακά το πότισμα. Εάν αγνοήσουμε τη συγκεκριμένη οδηγία, το φυτό θα πάρει αρκετό ύψος με αποτέλεσμα να μην καρποφορήσει και να ρίχνει τους ανθούς. Αυτή η ξηρασία των 7-10 ημερών είναι απαραίτητη μόνο στην πρώτη ανθοφορία και δεν χρειάζεται για τις επόμενες. Για να μην παρουσιάσει σκούρο καφέ χρώμα το κάτω μέρος της ντομάτας, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε συμπλήρωμα ασβεστίου.

Αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες μας, θα έχετε τις καλύτερες ντομάτες στον κήπο σας!

[* Ο Νικόλαος Παυλάτος είναι γεωπόνος και υπεύθυνος του καταστήματος garden 31 (Ευριπίδου 31, Αθήνα, 210 3216545)]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'