Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα ανοιξιάτικη: με αγκινάρες και γραβιέρα

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςαγκινάρες, τάρτα, βούτυρο, λεμόνι, κρεμμύδι, πράσο, αυγά, γραβιέρα, εύκολη τάρτα

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βγαίνουμε στον κήπο και μαζεύουμε τις αγκινάρες. Τις καθαρίζουμε προσεκτικά μεν μα γρήγορα - γρήγορα, για να μπουν σε κονσέρβες με λεμόνι και αλάτι, όπως σας έχω δείξει. Πώς θα μαγειρέψουμε τις υπόλοιπες; Χίλιες ιδέες έχουν οι bostanistas για το πολύτιμο λαχανικό. Η δική μου συμβολή, μια νόστιμη τάρτα με τυρί και ανοιξιάτικα μυριστικά.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Υλικά για τη ζύμη

  • 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κούπα βούτυρο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές γεμάτες χυμό λεμονιού
  • 1 κουτάλι της σούπας νερό
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Γέμιση

  • 10 καθαρισμένες, μισοβρασμένες αγκινάρες
  • 1 κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο (χωρίς τα πολύ πράσινα)
  • 1 ματσάκι μάραθο (ή άνηθο)
  • 4 αυγά
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος ελαφριά
  • 2 κούπες τριμμένη γραβιέρα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί
  • λίγη γραβιέρα για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι και λίγο μπαχάρι

Φτιάξτε τη ζύμη 
Τρίψτε το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέστε το αλάτι, τον χυμό του λεμονιού, το νερό και το ξύσμα. Ζυμώστε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά κι αποφύγετε το υπερβολικό ζύμωμα (η ζύμη δεν πρέπει να γίνει λεία). Ανοίξτε τη ζύμη σαν σε φύλλο, ανάμεσα σε δύο μεμβράνες ή σε λαδόκολλες, και προσαρμόστε το σε μια ταρτιέρα. Φροντίστε να καλύψετε και τα πλαϊνά.

Η γέμιση
Βάλτε στο τηγάνι λίγο λάδι και προσθέστε το λεπτοκομμένο ξερό κρεμμύδι με λίγο αλάτι, μέχρι να μαραθεί στη φωτιά. Στη συνέχεια ρίξτε το πράσο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το μπαχάρι. Όταν μαραθούν όλα αυτά και πιουν τα υγρά τους, κατεβάστε απ’ τη φωτιά και προσθέστε ψιλοκομμένο το μάραθο.

Στο μεταξύ χτυπήστε τα αυγά με το πιρούνι για λίγο, ενώστε τα με την κρέμα γάλακτος και βάλτε τα τυριά. Αυτό το μίγμα ανακατέψτε το με το άλλο που έχετε στο τηγάνι.
Ωστόσο, έχετε καθαρίσει και μισοβράσει τις αγκινάρες. Τις στραγγίζετε, τις κόβετε στη μέση και, αφού τις στρώσετε πάνω στη ζύμη, καλύψτε τες με το μίγμα που έχετε ήδη ετοιμάσει.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Έτσι, ανάμεσα στη ζύμη και στο μίγμα, γίνονται πιο νόστιμες (Αν οι αγκινάρες είναι μεγάλες, θα χρειαστείτε λιγότερες από 10. Κι αν έχετε μόνο πάτους από αγκινάρες, δεν χρειάζεται να τις κόψετε). Πασπαλίστε με λίγο τυρί και ψήστε γύρω στα 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες