Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο Μάιος μας έφτασε, καλοί μου bostanistas!

του Δημήτρη Μπούτου Πρωτομαγιά

Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε, bostanistas, στην εξοχή. Καρό τραπεζομάντιλο, τάπερ και ταπεράκια, καλάθια γεμάτα νοστιμιές – όλα τα επιστρατεύσαμε. Πίτες, τάρτες, μεζεδάκια... τίποτα δεν λείπει από τις προμήθειες. Μόλις βρούμε ήσυχο και σκιερό μέρος για το υπαίθριο γεύμα μας, καθόμαστε οκλαδόν και το πρωτομαγιάτικο πάρτυ ξεκινά!

Photo: alexandracooks.com
Photo: alexandracooks.com

Πριν καλά - καλά στρωθεί το τραπεζομάντιλο, πρώτο κάνει την εμφάνισή του το ψωμοτύρι της Αναστασίας Λαμπρία με την πάντοτε σωτήρια για την πείνα τριάδα: ψωμί-λάδι-τυρί.

Με αέρα ναπολιτάνικο και την ευωδιά της πρώτης ντομάτας η Καλή Δοξιάδη καταφθάνει με «γουρουνιά» ολκής, πιτάκια τηγανισμένα σε λάδι, στρωμένα με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο και βασιλικό.

Photo: lexiscleankitchen.com
Photo: lexiscleankitchen.com

Η όρεξη έχει ανοίξει για τα καλά - είναι η στιγμή για τις θεσπέσιες μελιτζάνες. Τσιπς από ψιλοκομμένες φέτες ετοίμασε η Μαρία Χούκλη, ό,τι πρέπει για γενναίες βουτιές στην καρυδάτη σκορδαλιά που τα συντροφεύει.

Ούτε μαγιονέζα, ούτε μπέικον, ούτε αυγά: η Γκέλη Βούρβουλη ανοίγει το τάπερ με την καθιερωμένη πατατοσαλάτα της, που μοσχοβολά καλοκαίρι και θάλασσα χάρη στον τραγανό κρίταμο.

Η Αλέκα Κυφιώτη δεν αργεί να απλώσει στο τραπεζομάντιλο τα ζεστά ακόμα ψωμάκια με άνηθο. Ιδού το δίλημμα: βούτηγμα στην ταραμοσαλάτα της που – δικαίως – μας ρούμπωσε...

Photo: greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr
Photo: greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr

ή σε εκείνη τη θεσπέσια, ελαφριά, χωρίς ίχνος ψωμιού, που ευτυχώς δεν ξέχασε να φέρει η Λεονί Σταφυλά;

Photo: sevensistersinn.org
Photo: sevensistersinn.org

Καλά τα μεζεδάκια, όμως όλοι αναζητούν πιο χορταστικές μπουκιές. Πριν το καλοσκεφτούμε, η Στέλλα Αλαφούζου μας φιλεύει τη νόστιμη τυρόπιτα της φίλης της Μαίρης, με ούζο και μέλι.

Σε πιο robust τόνους, ο Φιλάρετος Ψημμένος φέρνει γεύσεις Θεσσαλίας με την μπατζίνα των καραγκούνηδων, κλασικό καλοκαιρινό προσφάι - τούρμπο ενέργειας.

Υπόθεση κυριών τα ντολμαδάκια: τέσσερις εκδοχές για όλα τα γούστα. Η Θάλεια Τσιχλάκη έχει ετοιμάσει φίνους ψευτοντολμάδες (γελαντζί) κατά τις σοφές οδηγίες της γιαγιάς της.

Κουκουνάρια, σταφίδες, σεληνόριζα και δαμάσκηνα το μυστικό της Λίνας Παπαδάκη για τα εξαίσια πολίτικα ντολμαδάκια της.

Photo: weeklyveganmenu@Flickr
Photo: weeklyveganmenu@Flickr

Η Αλέκα Κυφιώτη μας αποκαλύπτει το κόλπο για να μη καίγεται η πρώτη σειρά ντολμάδων στην κατσαρόλα και γρήγορα – γρήγορα μας τρατάρει τους δικούς της.

Τελευταία μα όχι έσχατη η Ευφροσύνη Κάτσουνα, που φέρνει άρωμα Κρήτης στο γεύμα: λαπαθοντολμάδες μυρωδάτοι, που ευωδιάζουν άνοιξη.

Photo: theonewithallthetastes.blogspot.com
Photo: theonewithallthetastes.blogspot.com

Με τα πρώτα φρέσκα και δροσάτα κολοκυθάκια - «κάθε πράμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός», επισημαίνει η Μαρία Τσέκου - τάρτα σκορδάτη με ροκφόρ.

Photo: carlys-comfort-zone/Flickr
Photo: carlys-comfort-zone/Flickr

Αρκετά όμως με τις πρασινάδες, τα βλέμματά μας ανήσυχα αναζητούν κρεατάκι – η Θάλεια Τσιχλάκη φρόντισε και γι’αυτό με ένα βουνό αχνιστούς κεφτέδες που γίνονται ανάρπαστοι.

Photo: peanutfreegourmet.com
Photo: peanutfreegourmet.com

Πριν φτάσει η ώρα του γλυκού, δύο μπουκαλάκια με χωνευτικά λικέρ εμφανίζονται: φραουλένια ραταφιά από την Αγλαΐα Κρεμέζη και λιμοντσέλο αλά ελληνικά, με τσίπουρο, από τα χέρια του Νίκου Ορφανού.

Λίγο πριν το τέλος, η Αναστασία Λαμπρία επανέρχεται με τις πρώτες φράουλες και την τάρτα τους, τραγανή, χωρίς κόμπο βούτυρο ή κρέμα, μόνο με φυστίκι Αιγίνης.

«Αυτό δεν είναι φέτα!», διαβεβαιώνει την ομήγυρη ο Δημήτρης Ποταμιάνος, παρά αφράτο τιραμισού με φράουλες που δεν προλαβαίνει να φτάσει στα πιάτα... τρώγεται ήδη από το σκεύος του.

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'