Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ασύρτικο στο τραπέζι και στο σώμα μας

του Δημήτρη Μπούτου Σαντορίνη, Ασύρτικο, Κορρές

Για όσους γνωρίζουν έστω και τα στοιχειώδη περί οίνου, το Ασύρτικο Σαντορίνης δεν χρειάζεται συστάσεις. Γηγενής ποικιλία, με ιστορία 3.500 ετών, που καλλιεργείται στα άγονα εδάφη του νησιού και το εκπροσωπεί επάξια διεθνώς. Ωστόσο για πρώτη φορά αποκτά νέα διάσταση και αξιοποιείται ως καλλυντικό συστατικό χάρη στη συνεργασία της εταιρείας KORRES με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων / Santowines. 

Η επιλογή του σαντορινιού κρασιού διόλου τυχαία: η εταιρεία, με προσανατολισμό αμιγώς εξαγωγικό, εντόπισε, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τις καταλληλότερες περιοχές για καλλιέργεια βοτάνων που ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους. Έτσι προέκυψαν συνέργειες με έλληνες μικροκαλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην περίπτωση της Σαντορίνης η εμβληματική ένωση Santowines (ιδρυμένη το 1947 με 1.300 ενεργά μέλη) είχε, ασφαλώς, την τιμητική της.

Τι κάνει όμως το Ασύρτικο τόσο ξεχωριστό; Η παραδοσιακή μέθοδος καλλιέργειας, το ηφαιστειακό, πλούσιο σε μέταλλα, έδαφος του νησιού και οι κλιματολογικές συνθήκες του που δίνουν μια ποικιλία σταφυλιού με χαρακτηριστικό, μοναδικό άρωμα. Ο δε αμπελώνας της Σαντορίνης ανήκει στους ελάχιστους παγκοσμίως που αποτελούνται από αυτόριζα φυτά. Οι αμπελώνες του νησιού καταφέρνουν να επιβιώνουν χάρη στην ιδιαιτερότητα του εδάφους που συγκρατεί τις ελάχιστες χειμερινές βροχές στο βάθος για να τις φέρουν οι θερινές ακτίνες του ήλιου πάλι στην επιφάνεια, αλλά και στη θάλασσα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Καθώς αυτή εξατμίζεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ημέρας, ο ατμός παρασύρεται από τους ανέμους, υπερπηδά την καλντέρα, ψύχεται λόγω του υψόμετρου και καταλήγει σε μία νυχτερινή πυκνή ομίχλη που ενυδατώνει τα φυτά και το χώμα. Ένα - μοναδικό στον κόσμο - μικροκλίμα, που συντελεί στην πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών και τους χαρίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Όσο για το εμπόδιο της απώλειας νερού; Ευρηματική λύση οι περίφημες «πεζούλες», η διαμόρφωση δηλαδή του εδάφους σε επίπεδα στις περιοχές με μεγάλη κλίση. Το τελευταίο βήμα σε αυτή την ιδιαίτερη καλλιέργεια είναι ο τρόπος κλαδέματος, με την ονομασία «κουλούρα», εφεύρεση των Σαντορινιών καλλιεργητών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κλήματα κουλουριασμένα χαμηλά στο έδαφος, γίνονται το δίχτυ προστασίας των σταφυλιών από τους ανέμους και τον καυτό ήλιο, καθώς ωριμάζουν.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ιδιότυπης συνεργασίας, προέκυψαν δύο νέα προϊόντα, αφρόλουτρο και γαλάκτωμα σώματος που φέρουν την κοινή ονομασία "Αμπέλι Σαντορίνης". Το πρώτο, ενυδατικό αφρόλουτρο, ιδανικό για καθημερινή χρήση με φρέσκο άρωμα, ευχάριστο και καλοκαιρινό. Το δεύτερο εξίσου ευεργετικό για το δέρμα, με δράση ενυδατική, μαλακτική και καταπραϋντική.

Μεταξύ των συστατικών τους, πρωτεΐνες σιταριού, η πολύτιμη αλόη και το ευεργετικό αμυγδαλέλαιο. Τα προϊόντα βρίσκονται ήδη στα ελληνικά φαρμακεία ενώ οι εξαγωγές τους με κατεύθυνση τις διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων Αμερική, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Αυστραλία, θα συμβάλουν αναμφίβολα στη διάδοση της μοναδικότητας της ελληνικής φύσης, με τη βοήθεια του χαρακτηριστικού σχεδιασμού των προϊόντων KORRES.

Περισσότερα γύρω από τα προϊόντα θα βρείτε στην επίσημη σελίδα της εταιρείας korres.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'