Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλωσορίζοντας τις φράουλες: με μπισκότα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςφράουλες, μπισκότα

Κάπου ανάμεσα στις δύο εποχές, να σου οι κατακόκκινες φράουλες να επιβεβαιώνουν πως η άνοιξη βρίσκεται εδώ και το καλοκαίρι καταφθάνει. Κάθε χρόνο γεμίζουν τους πάγκους σε μανάβικα και λαϊκές όλο και πιο νωρίς, όμως τώρα είναι στην καλύτερη εποχή τους: θελκτικές, άλλες μεγάλες, άλλες μικρότερες - που συνήθως είναι και πιο γευστικές - με ζωηρό ολοπράσινο κοτσάνι και ακαταμάχητα ευωδιαστές. Ανυπόμονα κουβάλησα τα πρώτα, για φέτος, κεσεδάκια έχοντας κατά νου το απλούστατο, αγαπημένο του σπιτιού φραουλένιο γλύκισμα: απλωμένες σε ρηχό μπολ, πασπαλισμένες με ζάχαρη, λίγο αλκοόλ (κουαντρώ ή γκραν μαρνιέ) και ξεχασμένες εντός ψυγείου για μια-δυο ώρες. Οι χυμοί τους γίνονται μυρωδάτο σιρόπι που τις περιλούζει τόσο ταιριαστά! Αφού η λαχτάρα μας ικανοποιήθηκε, το smittenkitchen έδωσε την ιδέα για τα ευκολότερα, ίσως, μπισκότα με φράουλες στη λογική των scones. Βουτυράτα, αφράτα και ζουμερά - το καλύτερο καλωσόρισμα για τις χυμώδεις κυρίες.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Για να τα ετοιμάσουμε, χρειαζόμαστε:

  • 2 ¼ φλυτζάνια (280 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ (15 γραμμάρια) μπέικιν πάουντερ
  • ¼ φλυτζάνι (50 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας (85 γραμμάρια) κρύο, ανάλατο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι (περίπου 130 γραμμάρια) ψιλοκομμένες φράουλες
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε μια σχάρα με χαρτί φούρνου. Στο πιο βαθύ και απλωτό μπολ που διαθέτουμε ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν, ζάχαρη και αλάτι. Δεν αφήνουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, το κόβουμε σε κομμάτια απευθείας από το ψυγείο ή, εναλλακτικά, το τρίβουμε σε έναν αρκετά χοντρό τρίφτη. Το σπάμε σε μικρότερα κομμάτια και ανακατεύουμε, στο ίδιο σκεύος, με ένα μίξερ χειρός μέχρι να προκύψει ζύμη εύθρυπτη, με κομμάτια σε μέγεθος μπιζελιού.

Προσθέτουμε τις κομματιασμένες φράουλες ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια αδειάζουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος. Μετά το ανακάτεμα των υλικών, ζυμώνουμε μια με δυο φορές το μίγμα ώσπου να δείχνει ομοιόμορφο. Αν τα υλικά δεν ενωθούν πλήρως, κανένα πρόβλημα – η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, οπότε δυο στροφές με τα χέρια μας φτάνουν και περισσεύουν.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Πασπαλίζουμε τον πάγκο γενναιόδωρα με αλεύρι και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Με τα χέρια μας ή με έναν πλάστη πιέζουμε τη φραουλένια ζύμη μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 2 εκατοστών. Το μέγεθος των μπισκότων στην ευχέρειά μας: με ένα μικρό φλιτζάνι του καφέ θα κόψουμε κομμάτια περίπου 3 εκατοστών ή μεγαλύτερα – καλό είναι ωστόσο να φροντίσουμε για σχετική ομοιομορφία, ώστε να χρειαστούν όλα τους τον ίδιο χρόνο ψησίματος.

Απλώνουμε τα μπισκότα στη σχάρα και γρήγορα στον πυρωμένο φούρνο. Αν κατά το ζύμωμα ή το κόψιμο οι φράουλες έχουν υγράνει με τους χυμούς τους τη ζύμη, το αποτέλεσμα στο ξεφούρνισμα θα είναι ακόμη πιο λαχταριστό. Ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 12 με 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους και ο χυμός της φράουλας να ξεχύνεται από τα κενά των μπισκότων. Όταν είναι έτοιμα, ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο – πολύ λίγο – και προετοιμαζόμαστε για τις πιο ζουμερές μπουκιές.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Εύκολα στην παρασκευή τους και ανθεκτικά, μπορούν να ετοιμαστούν αρκετές μέρες πριν το ψήσιμο. Τα πλάθουμε, τα απλώνουμε σε δίσκο καλύπτοντάς τα σφιχτά με διάφανη μεμβράνη. Όταν φτάσει η ώρα τους δεν χρειάζονται ξεπάγωμα, απλώς παρατείνουμε κατά τρία με τέσσερα λεπτά το ψήσιμό τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'