Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Υπουργός Παιδείας προς Γεωπονικό: Μπάστε τους όλους!

του Βασίλη Φραντζολά WikiΓεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, εισαγωγικές εξετάσεις, εισακτέοι

Είναι δυνατόν το Συμβούλιο του Ιδρύματος μαζί και η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας να στέλνουν επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας ότι μπορούν να υποδεχθούν για να εκπαιδεύσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το πολύ 460 φοιτητές συνολικά και το Υπουργείο στη συνέχεια να ανακοινώνει ότι θα εισαχθούν οι... διπλάσιοι; Δηλαδή τελικά ο Υπουργός Παιδείας νομίζει ότι έτσι, με μια επιπόλαιη απόφαση, θα ξαποστείλει 800 νέα παιδιά να γίνουν δήθεν καταρτισμένοι γεωπόνοι πιστεύοντας ότι θα συμβάλλουν στην περίφημη ανάπτυξη που οραματίζεται για τη Νέα Ελλάδα ;

Photo: enterioni.blogspot.gr
Photo: enterioni.blogspot.gr

Πρώτα λοιπόν ήρθαν οι παλαικομματικής κοπής, θριαμβευτικές δηλώσεις του πάντοτε κομψά ενδεδυμένου Υπουργού Παιδείας κυρίου Αρβανιτόπουλου. Μας λέει τα εξής ξύλινα λόγια... «Σχεδιάζοντας την Ελλάδα του 2020 ενισχύουμε τις θετικές επιστήμες, τις "παραγωγικές" σχολές. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξασφαλίζει ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για να μπορέσει αυτή η χώρα να σταματήσει να παράγει ανέργους πτυχιούχους ή πτυχιούχους χωρίς δεξιότητες και επάρκεια. Για να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά, σε κάθε νέα γενιά, να πολλαπλασιάζει τους εθνικούς πόρους, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη». Απίστευτης παλαιοκομματικής έμπνευσης πολιτικάντικο κείμενο που μας δείχνει ότι τελικά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα προς το καλύτερο για την "Ελλάδα του 2020" ή του 2030 των παιδιών μας.

Έτσι, λοιπόν, τυπώθηκε και το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο λέει, ίσως και με μια δόση ειρωνείας, ότι “Αφού λάβαμε υπόψη μας... τις γνώμες των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και, και, και... αποφασίζουμε να προσλάβουμε (εμείς) για να εκπαιδεύσετε (εσείς) τα επόμενα 5 χρόνια τους διπλάσιους φοιτητές από αυτόν τον αριθμό που μας έχετε πει ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε!

Κατόπιν λοιπόν αυτών των αποφάσεων του κυρίου Αρβανιτόπουλου που, όπως μας είπε και στο διάγγελμά του, στόχο έχουν “μια καλύτερη Ελλάδα, χωρίς ανέργους πτυχιούχους”, οι καθηγητές του ΓΠΑ αντέδρασαν βέβαια τονίζοντας μεταξύ άλλων : “Εκφράζεται έκπληξη αλλά και αγανάκτηση σχετικά με τον αριθμό εισακτέων στο Πανεπιστήμιό μας για το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 800 εισακτέους, αυξημένος κατά 34,5% σε σχέση με το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 και κατά 90,5% σε σχέση με το Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013. Για ορισμένα δε Τμήματα του ΓΠΑ η αύξηση αυτή φτάνει στο 150%. Kαι αφού παρατίθενται πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν το προφανές, καταλήγουν: “Το Συμβούλιο Ιδρύματος και η Σύγκλητος του ΓΠΑ... τα μεν μέλη της Συγκλήτου θα θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του πρύτανη, ο δε πρύτανης τη δική του παραίτηση στη διάθεση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων”.

Όλοι μας ξέρουμε, αλλά δεν έχουμε την κουλτούρα να το εφαρμόσουμε, ότι αυτή η χώρα δεν έχει πια άλλα περιθώρια για επιπολαιότητες, πείσματα, λάθη και παραλείψεις ιδίως πάνω σε τέτοια κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον μας. Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται αλλά οι άνεργοι απόφοιτοι που μεταναστεύουν για μια δουλειά ακόμη και στις τέως φτωχότερες γειτονικές μας χώρες δεν έχουν φταίξει σε τίποτα για να τους αντιμετωπίζουμε με τέτοια επιπολαιότητα. Κρίμα, πολύ κρίμα κύριε, της Παιδείας, Υπουργέ.

Photo: enterioni.blogspot.gr
Photo: enterioni.blogspot.gr

Σημείωση
Ρώτησα πριν από μια εβδομάδα στην Ιταλία τον καθηγητή Riccardo Gucci, του γεωπονικού πανεπιστημίου της Pisa (που είναι το αρχαιότερο γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ιταλίας) και που πρόκειται να έρθει στην Αθήνα για να παραδώσει σεμινάρια κλαδέματος ελαιοδέντρων, πόσοι φοιτητές φοιτούν κάθε χρόνο σε όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου. Απάντηση: “150 φοιτητές επειδή έχουμε μόνο δύο πανεπιστημιακούς πειραματικούς ελαιώνες 20 στρεμμάτων και μόνο ένα εργαστήριο αναλύσεων με μίνι ελαιοτριβείο, για μελέτες που κάνουν οι φοιτητές πάνω στην ποιότητα του ελαιολάδου”. Και εμείς στο δικό μας Γεωπονικό πειραματίζονται ακόμα, μας λένε, στα γιγάντια κολορίζια των εγκαταλελειμμένων ελαιοδέντρων της Ιεράς Οδού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Βασίλη Φραντζολά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'