Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: καλιτσούνια της Λαμπρής

της Ευφροσύνης Κάτσουνα ΣυνταγέςΠάσχα, κρητική κουζίνα, καλιτσούνια

Μεγάλη Εβδομάδα και οι ετοιμασίες για την ημέρα του Πάσχα σε κάθε νοικοκυριό, ειδικά αυτή την εβδομάδα, είναι στα φόρτε τους. Κάθε τέτοια εποχή οι μυρωδιές στις γειτονιές είναι αμέτρητες! Αμωνία, μαστίχα, μαχλέπι, ανακατεύονται με τις ανθούς της λεμονιάς και των υπολοιπων ανθισμένων λουλουδιών με απίστευτα γρήγορες εναλλαγές που σε κάνουν και μπερδεύεσαι! Γενικότερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ετοιμάζουμε τα καθιερωμένα τσουρέκια, πασχαλινά κουλουράκια, κόκκινα αυγά και φυσικά κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα εδέσματα για τη μεγάλη Κυριακή του Πάσχα.

Στην Κρήτη εκτός απο τα παραπάνω ετοιμάζουμε λαμπριάτικα καλιτσούνια και φυσικά τις κρεατότουρτες με αρνί και ξινομυζήθρα Χανίων. Τα καλιτσούνια τα γεμίζουμε με παραδοσιακά τυριά και τα αρωματίζουμε με δυόσμο. Είναι αρκετά διαδεδομένα και κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα. Μάλιστα, είναι και ο λόγος που όλους τους επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας για τη γιορτή του Πάσχα, τους φωνάζουμε «Καλιτσουνάδες»! Αυτό που με εντυπωσιάζει με αυτά τα μικρά πακετάκια ζύμης είναι καταρχάς η ταχύτητα με την οποία εξαφανίζονται (σε αναλογία πάντα με τον χρόνο προετοιμασίας τους)  και επίσης το γεγονός οτι ενώ τα υλικά για την παρασκευή  τους είναι τα ίδια, τα καλιτσούνια κάθε νοικοκυράς είναι διαφορετικά και πιστέψτε με τρώω αρκετά για να μπορώ να το λέω!

Το μυστικό τους είναι φυσικά τα φρέσκα κρητικά τυριά που πλημμυρίζουν την αγορά, η ξινομυζήθρα Χανίων, ο ανθότυρος και το τυρομάλαμα. Φυσικά πρέπει πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα στραγγίξετε καλά για να φύγουν τα υγρά τους. Αν κοπιάσετε στο νησί μας μην ξεχάσετε να τα δοκιμάσετε. Αν όχι, ιδού η συνταγή για να τα φτιάξετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας μαζί με τις ευχές μου για ενα Καλό Πάσχα!

Λαμπριάτικα καλιτσούνια
 

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • Νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση:
  • 750 γρ ανθότυρο
  • 750 γρ τυρομάλαμα
  • ½ κιλό ξινομυζήθρα Χανίων
  • 1 μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • ½ κουταλάκι αλάτι (δοκιμάστε τη γέμιση μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμη)
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο

Για το ψήσιμο:

  • 1 αυγό
  • Λίγο κρασί
  • Άσπρο και μαύρο σησάμι

Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Αφήνουμε το χλιαρό νερό για το τέλος και φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι κανονική, ούτε σκληρή, ούτε μαλακή. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Ανοίγουμε το φύλλο με τη μηχανή η το ξυλίκι. Θέλουμε να φτιάξουμε τετράγωνα μεγέθους 6Χ6 εκατοστών. Τοποθετούμε στη μέση μια κουταλιά γέμιση και τα κλείνουμε διπλώνοντας τις 4 άκρες στο κέντρο πιέζοντας λίγο τη γέμιση.

Τοποθετούμε τα καλιτσούνια μας σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα από κάτω για να μην κολλήσουν. Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό με το κρασί. Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια τους με το αυγό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σησάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Αν θέλετε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη μέχρι να τα ψήσετε, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε στρώσεις πάνω σε ένα δίσκο με μια πετσέτα ανάμεσα τους για να μην κολλήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'