Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πασχαλινά κουλούρια στα γρήγορα

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςκουλούρια, Πάσχα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Είχα αποφασίσει να μη φτιάξω κουλουράκια αυτή τη Λαμπρή αλλά κάτι δεν μου πήγαινε καλά.

Αρχικά δεν υπήρχε πολύ κέφι, μετά δεν υπήρχε χρόνος και μετά είναι σίγουρο πως, για άλλη μια φορά, θα άρχιζα τις βούτες με τα κουλούρια μέσα στο ζεστό γαλατάκι και τελειωμό δεν θα είχαν.

Όμως ήρθε η συνταγή της μαμάς και με έβγαλε απ' όλα αυτά τα δύσκολα. Θα κάνω αυτά τα απλά και γρήγορα κουλουράκια, σκέφτηκα.

Αυτό ήταν, σε λίγο όλα τα υλικά είχαν πάρει τη θέση τους πάνω στον πάγκο. Μετά από ένα γρήγορο ανακάτεμα, ήμουν έτοιμη να πλάσω κουλουράκια.

Υλικά και οδηγίες - για τη ζύμη 

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκους αυγού
  • ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο ή βιολογικό)
  • ½ κούπα γιαούρτι
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ σόδα
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Κοσκινίζουμε ή ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη. Σε μια δεύτερη, ευρύχωρη λεκάνη, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα από το λεμόνι και τη βανίλια. Χτυπάμε λίγο να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει σχεδόν η ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, μετά από λίγο το γιαούρτι ενώ ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

Προσθέτουμε σιγά - σιγά το μίγμα αλευριού και ζυμώνουμε κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να αποκτήσουμε μια απαλή, ωραία και εύπλαστη ζύμη, που να μη κολάει στα δάχτυλα. Αφήστε την λίγο να ξεκουραστεί και, καθώς θα σκέφτεστε τι σχήμα θα δώσετε στα κουλουράκια, αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο ή στρώστε με λαδόκολλα ψησίματος τα ταψάκια σας.

Πλάθετε κουλουράκια σε πάχος μικρού δαχτύλου, αυτοσχεδιάζετε και τα βάζετε στο ταψί δίπλα - δίπλα αλλά όχι κολλητά. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο του αυγού ανακατεμένο με γάλα και τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 περίπου βαθμούς. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, να πάρουν ωραίο χρώμα αλλά να μη μας ξεραθούν. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε στη σχετική πιατέλα, να πάρουν και αυτά τη θέση τους δίπλα στα άλλα πασχαλινά καλούδια.

Σημείωση:
Αυτή η συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη. Απλώς προσέξτε λίγο όταν ρίχνετε το αλεύρι, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω απο τέσσερις κούπες, αλλά αυτό θα το δείτε καθώς ζυμώνετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'