Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαββατιανό, ο θησαυρός των Μεσογείων

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Με κρεμμυδότσουφλα: προσοχή στη λεπτομέρεια

της Καλής Δοξιάδη Κάντο μόνος σουπασχαλινά αυγά, φυσική βαφή, κρεμμυδότσουφλα

Για όσους φυλάτε προσεκτικά τα κρεμμυδότσουφλά σας (τα ξερά εξωτερικά φύλλα με υφή χαρτιού) σύμφωνα με τις οδηγίες μου, θα παραθέσω παρακάτω την συνταγή που έγραψα στο σχετικό άρθρο μου πέρσι τέτοιον καιρό. Το μόνο που έχω να προσθέσω, επειδή είχα πέρσι κανένα δυό παράπονα για αυγά που βγήκαν λεκιασμένα, είναι ότι τα αυγά σας θα πρέπει να πλυθούν με χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι των πιάτων και να ξεβγαλθούν σχολαστικά πριν αρχίσει η διαδικασία της βαφής. Αλλιώς μπορεί να έχουν λιπαρά υπόλοιπα από την οποιαδήποτε επεξεργασία υπέστησαν πριν καταλήξουν στα ράφια του σουπερμάρκετ, ή ακαθαρσίες αν είναι από κοτέτσι. Το άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι να ξεβγάλετε καλά τα έτοιμα κόκκινα αυγά αμέσως μόλις τα βγάλετε από την μπογιά, και αφού τα στεγνώσετε απαλά να τα περάσετε ένα ελαφρό στρώμα λάδι, όχι μόνο για να γυαλίσουν αλλά και για να φιξαριστεί το χρώμα.

Δεν θα σας δώσω ποσότητες γιατί τα κρεμμυδότσουφλα δεν ζυγίζονται. Θα βάλετε όσα έχετε. Και αν σας φαίνονται λίγα προσθέστε και μερικές κουταλιές κουρκουμά. (Θα γίνουν πιο ανοιχτόχρωμα… φωτεινό κόκκινο.)

Υλικά

  • 24 αυγά
  • Κρεμμυδότσουφλα (τα εξωτερικά που είναι σα χαρτί)
  • 1 φλυτζάνι ξύδι
  • 3 κουταλιές αλάτι
  • 3-4 κουταλιές κουρκουμά (προαιρετικό)

Οδηγίες

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδότσουφλα (και τον κουρκουμά αν βάλουμε) με μπόλικο νερό και φέρνουμε σε βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
Σουρώνουμε με τουλπάνι, φυλάγοντας το νερό.
Όταν έχει κρυώσει λίγο το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, με τα αυγά, το ξύδι και το αλάτι.
Φέρνουμε πάλι σε βράση και σιγοβράζουμε τα αυγά επί 12 λεπτά
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά στην κατσαρόλα με το νερό μέχρι την επομένη. (Καμιά δεκαριά ώρες.)
Ξεβγάζουμε τα αυγά με κρύο νερό, τα σκουπίζουμε και τα  γυαλίζουμε με λίγο λάδι.

Άλλα χρώματα φυσικά: 
Αν σταθήκατε τυχεροί και βρήκατε άσπρα αυγά μπορείτε να πετύχετε και άλλα χρώματα. Ακολουθήσετε την ίδια συνταγή χρησιμοποιώντας αντί κρεμμυδότσουφλα τα εξής:
Γαλάζιο: Ψιλοκομμένο μωβ λάχανο.
Ροζ: Ψιλοκομμένο πατζάρι.
Πράσινο: Ψιλοκομμένο σπανάκι.
Κίτρινο: Κουρκουμά ή πέταλα από κίτρινες μαργαρίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'