Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πασχαλινά αυγά: χρώματα και σχήματα ανθέων

της Αμαλίας Λογαρά Κάντο μόνος σουΠάσχα, πασχαλινά αυγά, φυσική βαφή, κρεμμυδότσουφλα, ξύδι, έθιμα, απλή τεχνική, βάψιμο αυγών

Με κρεμμυδότσουφλα και σταμπαρισμένα λουλούδια. Εντυπωσιακά με σχήματα λουλουδιών, με χρώματα της φύσης. Δίνουν μιαν αίσθηση καλλιτεχνική πάνω στο τραπέζι σας.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Τα υλικά (της τέχνης σας) 

  • 20-30 αυγά
  • περίπου 150 γραμμάρια (και παραπάνω) κρεμμυδότσουφλα ξερά, ζυγισμένα πριν πλυθούν
  • μαργαρίτες (όσες και τα αυγά) 
  • ½ κούπα ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
  • ελάχιστο λάδι για το γυάλισμα
  • θα χρειαστείτε επίσης κομμάτι από καλσόν (το λεπτό μέρος του ποδιού, για να το διαπερνά το χρώμα) 

Η τεχνική:

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Φροντίστε να έχετε μαζέψει έγκαιρα τα κρεμμυδότσουφλα, απ’ αυτά που εσείς χρησιμοποιείτε ή μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στη λαϊκή απ’ τους πάγκους όπου πουλάν κρεμμύδια. Πλύντε τα και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε νερό, ίσα που να σκεπαστούν. Στο μεταξύ ετοιμάστε τα αυγά σας σαπουνίζοντάς τα με οικολογικό υγρό πιάτων. Κόψτε, αν είστε σε εξοχή, ή αγοράστε μεγάλες χρωματιστές μαργαρίτες.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Θα δουλέψετε ένα-ένα τα αυγά και ένα-ένα τα λουλούδια ως εξής:
Με το ένα χέρι κρατήστε το αυγό και με το άλλο τοποθετήστε ανοιγμένη τη μαργαρίτα, προσαρμόζοντας την καλή της όψη πάνω στο κέλυφος του αυγού. Κρατώντας στο ένα χέρι το αυγό με τη μαργαρίτα, ανοίξτε με τα δάχτυλα του άλλου χεριού το  καλσόν και βάλτε το αυγό με το λουλούδι μέσα. Πολύ προσεκτικά, ώστε να παραμείνει το λουλούδι ανοιχτό και προσαρμοσμένο πάντα πάνω στο κέλυφος. Σφίξτε γερά το καλσόν τεντώνοντάς το, για να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο μετακίνησης του λουλουδιού κατά το βράσιμο. 

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Δέστε την ανοιχτή άκρη πολύ σφιχτά, είτε με το ίδιο το καλσόν, κάνοντάς το κόμπο, είτε με ένα βαμβακερό νήμα. Συνεχίστε με το επόμενο αυγό την ίδια διαδικασία. Κάθε πόδι του καλσόν θα γίνει σαν ένα διακεκομμένο λουκάνικο*. Τοποθετήστε το «λουκάνικο» μέσα στο νερό με τα κρεμμύδια, αφού έχετε προσθέσει το ξύδι και το αλάτι. (Αν χρειαστεί να καλυφθούν ακόμα περισσότερο τα αυγά με νερό, προσθέστε λίγο ακόμα.).

Έχοντας τελειώσει με όλα σας τα αυγά, βάλτε τα να βράσουν. Όταν αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε με καπάκι την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράζουν για 15 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια βγάλτε τα απ’ τη φωτιά, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι να κρυώσουν λιγάκι - αλλά για λίγο μόνο γιατί διαφορετικά θα κολλήσουν τα λουλούδια πάνω στο κέλυφος και δεν θα μπορέσετε να τα αφαιρέσετε. Κόψτε ένα-ένα το κομμάτι του καλσόν, βγάλτε το αυγό και αφαιρέστε το λουλούδι. Βάλτε τα σε μια πιατέλα, αφήστε τα να κρυώσουν και γυαλίστε την επιφάνεια με λίγο λάδι σε χαρτί κουζίνας.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Τους αξίζει περίοπτη θέση πάνω στο στολισμένο τραπέζι σας. Να έχετε υπόψη ότι το χρώμα των αυγών είναι μπορντό-καφέ (από τα κρεμμυδότσουφλα), όχι ακριβώς κόκκινο. 

Δύο μυστικά:
Αν φροντίσετε ώστε τα αυγά που θα αγοράσετε να είναι κατάλευκα (κι όχι καφετιά), τότε τα σχήματα που προκύπτουν γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά γιατί αποτυπώνονται και τα χρώματα των λουλουδιών. Πολύ ωραία σχήματα, με μια εξαιρετική λεπτότητα, προκύπτουν και από τα φύλλα του μαϊντανού.  

*Αν αυτό σας δυσκολεύει, κάντε ένα-ένα το αυγό, κόβοντας σε κομμάτια το καλσόν και δένοντάς τα κι απ’ τις δυο μεριές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'