Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γαρίδες μαρινάτες και τα εξωτικά μυστικά τους

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςγαρίδες, μαρινάδα, μπαχαρικά

Δεν είναι μόνο κατάλληλες για ημέρες νηστείας αυτές οι γαρίδες: μυρωδάτες και καυτερές όσο πρέπει χάρη στο μίγμα μπαχαρικών, το περίφημο "5 spices" που μπορείτε κάλλιστα να ετοιμάσετε στο σπίτι και να μην τρέχετε να το αναζητείτε σε ασιατικά μπακάλικα. 

Για 4 άτομα

Οι γαρίδες

  • 24 γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες με τις ουρές
  • 1 ½κουτ. σούπας ξύδι από ρύζι ή χυμό λεμόνι
  • 3 κουτ. γλυκού σουσάμι
  • 1 κουτ. γλυκού σουσαμόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 πιπεριά κόκκινη καυτερή, κομμένη στη μέση, δίχως τα σπόρια και ψιλοκομμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικά (συνταγή ακολουθεί)
  • σφήνες λεμόνι για στόλισμα
  • 5 καλαμάκια μουσκεμένα σε κρύο νερό 15 λεπτά

Για τη σαλάτα (προαιρετικά):

  • 1 καρότο ξεφλουδισμένο
  • 1 αγγούρι
  • 1 φλιτζάνι διάφορα τουρσί στραγγισμένα
  • 100 γραμμ. φύτρες φασολιού
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • ¼ φλιτζανιού φύλλα κόλιανδρο, χοντροκομμένα

Σάλτσα

  • 3 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι φρεσκοστιμμένο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού ρυζόξυδο ή επιπλέον χυμό λεμόνι
  • 3 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού σουσαμόλαδο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού ασιατική σάλτσα ψάρι

Σε κάθε καλαμάκι περάστε 3 γαρίδες και τοποθετήστε σε δοχείο γυάλινο ή κεραμικό. Σε μικρή γαβάθα αναμείξτε το ξύδι, το σουσάμι, του σουσαμόλαδο, το τζίντζερ, το σκόρδο και το μείγμα 5 μπαχαρικά. Με κουτάλι περιχύστε τις γαρίδες και γυρίστε τα σουβλάκια το πάνω κάτω να πάει η μαρινάδα παντού. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε 20 λεπτά στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.

Στο μεταξύ φτιάξτε τη σαλάτα, αν θέλετε:  Με κόφτη - μαντολίνο κόψτε καρότο και αγγούριούρι καταμήκος σε λεπτές λωρίδες και βάλτε στη γαβάθα όπου και θα σερβίρετε. Προσθέστε τα τουρσί λαχανικά, τις φύτρες, τη ντομάτα, τον κόλιανδρο και ανακατέψτε ελαφρά. Σε μικρό βαζάκι βάλτε το ξύδι, το χυμό, το ελαιόλαδο, το σουσαμόλαδο και τη σάλτσα ψάρι, σκεπάστε και χτυπήστε να ανακατευτούν καλά.

Προθερμάνετε ψησταριά ή πλάκα ψησίματος στο μέτριο και ψήστε τα σουβλάκια με τις γαρίδες 3 λεπτά από την κάθε μεριά, μέχρι οι γαρίδες να ροδίσουν και να σφίξουν. Μεταφέρετε στα πιάτα όπου θα σερβίρετε.

Περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα της, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε μαζί με τις γαρίδες, αν θέλετε.

Κινέζικο μείγμα "5 μπαχαρικά" (five spice)

Σε στεγνό τηγάνι και χαμηλή προς μέτρια φωτιά καβουρδίστε 2 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι Σετσουάν - ή κάποιο άλλο αρωματικό πιπέρι ή μείγμα πιπεριών - ανακινώντας το τηγάνι συνεχώς, για 3 λεπτά περίπου. Αλέστε το πιπέρι μαζί με 8 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο. Περάστε από κόσκινο.

Αναμείξτε ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο, 1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη και 1 κουτ. σούπας μαραθέσπορο τριμμένο. Αναμείξτε τα δύο μείγματα και αλέστε ξανά όλα μαζί τα μυρωδικά  Φυλάξτε σε αεροστεγές δοχείο και χρησιμοποιήστε με φειδώ γιατί είναι αρκετά έντονο και αρωματικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'