Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπακαλιάρος: όλα για το κουρκούτι και το «κρατς»!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αντριώτικη κολοκυθοφουρτάλια

της Μαρίας Βασιλοπούλου-Κοντογεώργη ΣυνταγέςΆνδρος, φουρτάλια, κολοκύθια, ομελέτα

Πόσο πιο ανοιξιάτικο μπορεί να 'ναι ένα φαγητό; Ηλιόλουστο φαγητό. Τα πρώτα κολοκυθάκια που έκαναν την εμφάνισή τους, χλοερά και τόσο αρωματικά, θα μπουν στο τηγάνι μου για τη φουρτάλια του μεσημεριανού τραπεζιού ώστε να τιμήσουμε και το λατρεμένο μας νησί, την Άνδρο.

Υλικά

  • 1 ½ κιλό κολοκυθάκια
  • 8 αυγά φρέσκα
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο χοντροκομμένο ή φρέσκο άνιθο
  • 3 - 4 φρέσκα χλωρά κρεμμυδάκια
  • ελαιόλαδο και μόνο, μισό φλιτζάνι του τσαγιού για το σωτάρισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 φλιτζ. του καφέ κρύο γάλα
  • λίγο αλάτι και λιγάκι άσπρο πιπέρι

Πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια (4 mm πάχος περίπου) και αμέσως τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι (αν γίνεται αντικολλητικό) μαζί με το ελαιόλαδο. Χωρίς πολύ τάραγμα, τα σωταρουμε ελαφρά (προσέχουμε να μην τα λιώσουμε) μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν αρκετά τα υγρά τους.

Όσο τα σωτάρουμε, διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα. Σε ένα βαθύ μπωλ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα με το κορν φλάουρ (για να πάρει τα τυχόν υγρά και να σμίξουν ωραία τα κολοκυθάκια). Μόλις ροδίσουν, τα σκεπάζουμε με το καπάκι του τηγανιού και στραγγίζουμε όσα υγρά έχουν μείνει. Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε τον δυόσμο και το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

Αμέσως ρίχνουμε το μίγμα με τα χτυπημένα αυγά και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, το σιγοψήνουμε και φροντίζουμε τα αυγά να αγκαλιάσουνε γύρω - γύρω τα κολοκυθάκια. Όταν δούμε και σμίγει η φουρτάλια, ετοιμαζόμαστε για το "μπατάρισμα". Με ένα μεγάλο πιάτο ή με το καπάκι του τηγανιού καπακώνουμε και γυρίζουμε άνω - κάτω τη φουρτάλια ώστε να ψηθεί και απο την κάτω της μεριά - αυτό θέλει κέφι, μαεστρία, δύναμη και όχι πανικό, ένα πανί να βαστάμε το καπάκι για να μη καούμε.

Ξανά πάνω σε σιγανή φωτιά για να αποψηθεί και ακόμα ένα "μπατάρισμα" για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί σωστά (αν φοβάστε τα "μπαταρίσματα", βάλτε τη φουρτάλια με το τηγάνι σε αναμμένο φούρνο για δέκα λεπτά και εέναι το ίδιο). Σερβίρεται και τρώγεται ζεστή, μόλις βγει απ' το τηγάνι ( εγώ την προτιμώ και κρύα, ακόμα και την άλλη μέρα, απ' το ψυγείο).

Συνοδεύουμε τη φουρτάλια οπωσδήποτε με άσπρο τυρί και με δροσερή πράσινη σαλάτα. Προαιρετικά την συνοδεύουμε και την στολίζουμε με αντριώτικα λουκάνικα.

[Η κυρία Μαρία Βασιλοπούλου-Κοντογεώργη είναι φίλη bostanistas]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'