Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το μέλι της Άνοιξης: τριανταφυλλένιο

της Γκέλης Βούρβουλη Συνταγέςμέλι, τριαντάφυλλα, γιαούρτι

Κατά την προσπάθεια αναζήτησης ανοιξιάτικων ματζουνιών, έπεσα πάνω στο μέλι με ροδοπέταλα που σερβίρεται με γιαούρτι στην Ινδία και σκέφτηκα ότι αυτό είναι το τέλειο δώρο για την επικείμενη γιορτή της Αναστασίας. Αρκεί να χορηγήσει τα ροδοπέταλα από τις διάσημες τριανταφυλλιές της, διότι στην δική μας, ανεμοδαρμένη περιοχή τα συγκεκριμένα λουλούδια δεν έχουν καμία τύχη. Το ένα και μοναδικό μυστικό για την επιτυχία του «ροδόμελου» είναι η καθαρότητα των πρώτων υλών: τριαντάφυλλα που δεν έχουν ραντιστεί, από κήπο ή βεράντα εμπιστοσύνης και μέλι αγνό, κατά προτίμηση ανθόμελο.

Photo: hansenhootenanny.blogspot.com
Photo: hansenhootenanny.blogspot.com

Η παρασκευή του είναι απλή. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ροδοπέταλα (από ένα μεγάλο τριαντάφυλλο για κάθε 100 γραμμάρια μέλι), τα ρίχνουμε σ΄ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, ανακατεύοντας κάθε πέντε μέρες διότι τα ροδοπέταλα έχουν την τάση να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Μετά από δύο εβδομάδες βγάζουμε τα ροδοπέταλα και κρατάμε το μέλι, το οποίο μπορεί να σερβιριστεί με γιαούρτι ή να χρησιμοποιηθεί για ένα δροσερό επιδόρπιο ινδικής προελεύσεως.

Μους γιαουρτιού με σαφράν και ροδόμελο

  • 1 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουταλιές σούπας ροδόμελο
  • 6 κουταλιές σούπας γάλα
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένα ροδοπέταλα
  • ½ κουταλάκι γλυκού ζελατίνη
  • λίγες κλωστές σαφράν

Χτυπάμε το γιαούρτι με σύρμα για να αφρατέψει. Σπάμε το σαφράν με τα δάχτυλά μας, το ανακατεύουμε στο γιαούρτι και το αφήνουμε δύο ώρες για να πάρει το άρωμα – ένα κίτρινο χρώμα.

Ρίχνουμε τη ζελατίνη σε μία κουταλιά νερό και αφήνουμε να μαλακώσει για ένα λεπτό. Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε τη ζελατίνη ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τα ροδοπέταλα και το ροδόμελο. Ανακατεύουμε λίγο γιαούρτι με το μείγμα γάλακτος και ζελατίνης και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γιαούρτι, ανακατεύοντας καλά για να πετύχουμε λείο αποτέλεσμα. Μόλις τα καταφέρουμε, ανακατεύουμε λίγο και με το σύρμα.

Photo: Soma Rathore/Flickr
Photo: Soma Rathore/Flickr

Αλείφουμε τις φόρμες με λίγο σπορέλαιο και τοποθετούμε το μίγμα με κουτάλι (αν θέλουμε, ρίχνουμε και ροδοπέταλα για εφέ). Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Αναποδογυρίζουμε τις φόρμες και χτυπάμε ελαφρά για να βγουν.

Σερβίρουμε περιχύνοντας τα μους με ροδόμελο και τα στολίζουμε με ροδοπέταλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'