Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο Αρισταίος απ' τη Τζια

του Νίκου Ορφανού Παραγωγοί + προϊόνταΤζια, έλληνες παραγωγοί

Ο Αντρέας είναι φίλος πολύ φίλου. Τον γνώρισα ένα καλοκαιριάτικο βράδυ, σε μια ταβέρνα στο λιμάνι της Τζιας, όπου, μεταξύ ούζου και κουβέντας, συζητούσαμε για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του μπουκαλιού ενός ωραίου ούζου που απολαμβάναμε. Αμέσως άρχισε να μας διηγείται πώς ο ίδιος επιλέγει το σχήμα για τα παραδοσιακά του προϊόντα.

Ο Αντρέας είναι από οικογένεια Τζιώτικη, γέννημα – θρέμμα, που λένε, του νησιού. Παραγωγός με άποψη και ερευνητικό πνεύμα. Μελισσοκόμος, οινοποιός, αποσταγματοποιός, παρασκευαστής εξαιρετικών εδεσμάτων, λουκανικοποιός, βοτανοσυλλέκτης, τυροκόμος, φούρναρης και μέλος του θεατρικού εργαστηρίου του νησιού!
Μη νομίζετε ότι είμαστε φίλοι. Όλες αυτές του τις ιδιότητες τις διακρίνει ο παρατηρητικός επισκέπτης, όταν διαβεί την πόρτα του πρατηρίου του, στον οικισμό του Μυλοποτάμου, δυο χιλιομετράκια από το λιμάνι της Τζιας, για να πάρει τα απαραίτητα, νομίζω, πεσκεσάκια του από το νησί.

Ένας παραγωγός με καλλιτεχνική ματιά, που καλλιεργεί στα δικά του κτήματα και χωράφια όλα αυτά που πουλάει, συσκευασμένα με γούστο, φρεσκότατα λόγω μικρής παραγωγής, σε μια αφθονία που ξεγελάει το μάτι και τον ουρανίσκο: παστέλι με μέλι παραγωγής του εκλεκτό, ντόπια κάππαρη κι ελιές, σύκα συγκλονιστικά με σουσάμι (τα αγαπημένα μου!), γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και σπιτικά λικέρ από τα δικά του φρούτα, ντόπια τυριά και αλλαντικά, τσίπουρο και ρακόμελο, τοπικό οίνο ποικιλίας μαυρούδι και άλλα θαυμαστά που βγάζει και συσκευάζει διαρκώς.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, σε μια αποχαιρετιστήρια του καλοκαιριού επίσκεψή μου στο νησί, βγαίνοντας φορτωμένος με τα καλούδια του, μου λέει: έχεις χρόνο; Έλα να σου δείξω κάτι. Με πάει λίγο παρακάτω, περνάμε μια παλιά είσοδο και τι να δω: μια παλιά αγροτική οικία, ανακαινισμένη, με κήπο, υπαίθριο θεατράκι, και χώρους με αντικείμενα παλιά της αγροτικής ζωής της Κέας.

- Τι είναι ετούτα ρε Αντρέα;
-Το λαογραφικό μας μουσείο, που τώρα το οργανώνουμε σε αυτό το παλιό μας σπίτι, με το θέατρό του, να κάνουμε και τις παραστάσεις μας και τις μουσικές βραδιές μας, σ’ αρέσει;
- Καλά, πώς το σκέφτηκες να το κάνεις;
- Πρέπει, θεωρώ, να βγάλουμε τον αγροτοτουρισμό από τη γραφικότητα και από τη νοοτροπία ότι απευθύνεται σε λίγους ψαγμένους και οικολόγους, που θέλουν να περνάνε εναλλακτικά.  Για μένα, θα πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Να, δες, μέχρι και παιδότοπο φτιάχνω εδώ. 

Και παράλληλα να μπορεί ο επισκέπτης, εκτός από τα μπάνια του, να πάρει μια γεύση αγροτικής τεχνογνωσίας και ιστορίας, σκέφτομαι εγώ.

Ο καλλιτέχνης-παραγωγός Αντρέας Μουζάκης, με τον Αρισταίο του, όπως είναι η επωνυμία των προϊόντων του, από το όνομα του ελάσσονος θεού της γεωργίας, που λατρευόταν στην αρχαία Τζια, αυτές τις μέρες έφερε τα καλούδια του στην Αθήνα. Θα τον βρείτε στην έκθεση στο μετρό του Συντάγματος μέχρι και το Σάββατο 12 Απριλίου, καθώς και στην έκθεση «Κερνάμε Ελλάδα» στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας στο Φάληρο, 4 με 6 του μήνα. Και άμα περάσετε από κει, ρωτήστε τον και πώς τα φτιάχνει όλα αυτά τα θαυμαστά του, καθώς και τι έργο θα ανεβάσουνε με τη θεατρική ομάδα. Θα χαρεί να σας μιλήσει για όλα.

Αντρέα, φύλαξέ μου κι εμένα μια παστελαριά και θα περάσω αύριο να την πάρω, εντάξει;

Αίεν Αρισταίος:
δείτε περισσότερα εδώ και στη σελίδα του στο facebook.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Ορφανού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'