Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ο μουσακάς του καλοκαιριού που δεν θα σας ταλαιπωρήσει

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η ταραμοσαλάτα που μας ρούμπωσε

της Αλέκας Κυφιώτη Μαγειρικές ιστορίεςταραμοσαλάτα, πάρτυ, ψωμί

Παλιά κάναμε «πυτζάμα πάρτι». Ξέρετε, μαζευόμαστε όλες οι φιλενάδες και κοιμόμασταν στρωματσάδα στο σαλόνι της μαμάς μας. Αφού πρώτα είχαμε βάψει τα νύχια μας, είχαμε εκμυστηρευτεί η μια στην άλλη τα ερωτικά της, αφού είχαμε πάρει τους καθηγητές μας τηλέφωνο για να τους κάνουμε φάρσα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο τον κακομοίρη τον μαθηματικό που τον παίρναμε τηλέφωνο στα «πυτζάμα πάρτι» στις τέσσερις το πρωί και μόλις το σήκωνε αγουροξυπνημένος φωνάζαμε όλες μαζί: «Σας ξυπνάμε και γελάμε» και το κλείναμε.

Τα «πυτζάμα πάρτι» έχουν πια μετατραπεί σε κάτι σαν «γκουρμέ πάρτι» ή μάλλον - καλύτερα - σε «μαγειρικός ανταγωνισμός πάρτι». Άλλες πια οι ανάγκες μας, άλλος ο τρόπος διασκέδασης. Το «δια ταύτα» πάντως είναι ότι εξακολουθούμε να είμαστε μαζί, να γελάμε και να περνάμε καλά. Το μαγειρικό θέμα είναι κάθε φορά το ίδιο. Συνήθως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Η μια εκθειάζει την προσπάθεια της άλλης και, αφού τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο, φεύγουμε πιο παχιές αλλά ευχαριστημένες και πολύ χαρούμενες που είμαστε ακόμα μαζί - από το νηπιαγωγείο - και εξακολουθούμε να περνάμε τέλεια όποτε βρισκόμαστε.

Φέτος το θέμα ήταν «Ταραμοσαλάτα». Η Δάφνη μας ρούμπωσε. Οι υπόλοιπες δεν καταφέραμε - ούτε για τους τύπους - να πούμε μια καλή κουβέντα η μία στην άλλη. Η ταραμοσαλάτα της δεν παιζόταν. Πάντρεψε τον ταραμά με σολομό, έβαλε σόδα αντί για νερό και χωρίς ξαλμύρισμα, χωρίς ψωμί δημιούργησε μια πανδαισία. Της δώσαμε όλα τα εύσημα κι εγώ, ως οικοδέσποινα και για να κρατήσω τα προσχήματα, έφτιαξα ψωμάκια με άνηθο για να συνοδεύσουν την θεϊκή ταραμοσαλάτα της. Εντάξει, καλή και η δική μου -εκτός συναγωνισμού - προσπάθεια.

Ταραμοσαλάτα

  • 100 γρ. ταραμά πολύ καλής ποιότητος. Εγώ, για να είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα, πήγα μέχρι το Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων στην Κεντρική Αγορά και πήρα ταραμά Σουηδίας - όπως με συμβούλευσε ο Σταμάτης - που είναι πιο γλυκός από τον Ελληνικό.
  • 100 γρ. καπνιστό σολομό
  • ½ ποτήρι του κρασιού σόδα (το λογοκριμένο μου μυστικό: η σόδα αντί νερού αφρατεύει απίστευτα την ταραμοσαλάτα)
  • ½ ποτήρι του κρασιού λεμόνι
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι
  • 400 - 500 ml λάδι (η συνταγή λέει ηλιέλαιο, αλλά μετά τον αφορισμό του Βασίλη Φραντζολά δεν τολμώ να το προτείνω. Κρίνετε κατά βούληση)

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά εκτός του λαδιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι να αφρατέψει η ταραμοσαλάτα.

Ψωμάκια με άνηθο

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • 400 γραμμ. κρύο βούτυρο από το ψυγείο σε κομματάκια
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 225 γραμμ. τυρί τσένταρ σε μικρούς κύβους
  • 1 φλιτζάνι φρεσκοκομμένο άνηθο
  • 1 αυγό χτυπημένο με μια κουταλιά της σούπας γάλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε το μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με την κρέμα γάλακτος.

Τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε καλά με μια ακόμα κουταλιά της σούπας αλεύρι, προσθέτουμε το τσένταρ και τον άνηθο και ζυμώνουμε καλά, για να πάει το τυρί και ο άνηθος παντού.

Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα κομμάτι αντικολλητικής μεμβράνης και απλώνουμε επάνω το ζυμάρι πιέζοντάς το με τα χέρια ώστε να έχει ομοιόμορφο πάχος. Το κόβουμε σε τετράγωνα και κάθε τετράγωνο σε δύο τρίγωνα ή σε ότι άλλο σχήμα θέλουμε. Το αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει μαζί με το γάλα και ψήνουμε σε ταψί για 20-25’ .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'