Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κουνέλι ξεκαυκάλωτο απ' την Κρήτη

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςκουνέλι, κρητική κουζίνα

Η συνταγή είναι της φίλης μου Νταϊάνας Φαρ Λούη από το βιβλίο «Πανδαισία και Νηστεία στην Κρήτη» των εκδόσεων Κέδρος, ένα βιβλίο που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του οδηγού μαγειρικής και καθρεφτίζει τη φύση, τους ανθρώπους και την ψυχή του νησιού.

Φωτο: Πέτρος Λαδάς
Φωτο: Πέτρος Λαδάς

Το κουνέλι στην Κρήτη είναι καθημερινό φαΐ, όπως το κοτόπουλο, και πολλά σπιτικά τρέφουν κουνέλια δικά τους, έτοιμα για κάθε περίσταση. Η συνταγή αυτή, στην απόλυτη αγνότητά της, χωρίς πρόσθετες γεύσεις και καρυκεύματα, είναι γι' αυτά τα νωπά, σπιτικά, μικρά κουνέλια ή και της αγοράς, αν είναι μικρά και φρέσκα. Στα μεγαλύτερα κουνέλια εισαγωγής ή και κατεψυγμένα εγώ προσθέτω στο μαγείρεμα σκόρδο και θυμάρι ή θρούμπι και τα σβήνω με άσπρο ξερό κρασί. Στην παρακάτω συνταγή, αυτές τις δικές μου προσθήκες θα τις βάλω στα προαιρετικά. Η ονομασία «ξεκαυκάλωτο» αναφέρεται στο ότι ύστερα απ' το μακρύ και αργό μαγείρεμα, το κρέας πέφτει από τα κόκκαλα.

Υλικά

  • 1 μικρό κουνέλι κομμένο κομμάτια
  • χυμός 2 λεμονιών
  • αλάτι χοντρό θαλασσινό
  • λάδι καλής ποιότητας για το τσιγάρισμα
  • προαιρετικά: 4-5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, μια κουταλιά σούπας θυμάρι ή θρούμπι, 1 ποτήρι ξερό άσπρο κρασί.
Φωτο: Πέτρος Λαδάς
Φωτο: Πέτρος Λαδάς

Οδηγίες

Αλείψτε τα κομμάτια με το λεμόνι και αλάτι, σκεπάστε και αφήστε το λιγότερο 6 ώρες στο ψυγείο. Φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου, ξεβγάλτε καλά, στεγνώστε και τσιγαρίσετε καλά στο καυτό λάδι σε ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο. (Αν το κουνέλι σας δεν είναι νωπό και μικρό, προσθέστε το σκόρδο για μισό λεπτό, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει και σβήστε με το κρασί αφήνοντας το να ξεθυμάνει για λίγα λεπτά. Προσθέστε το θυμάρι.)

Προσθέστε μισό ποτήρι νερό (75 -100 γρ), ξύνοντας την κατσαρόλα να διαλυθούν τα καραμελωμένα κομματάκια, χαμηλώστε τη φωτιά όσο γίνεται και σκεπάστε την κατσαρόλα. Θα ψηθεί στα ζουμιά του σιγά - σιγά. Γυρίστε τα κομμάτια 2-3 φορές και προσθέστε ελάχιστο νερό αν μοιάζει να κολλάει. Είναι έτοιμο όταν το κρέας πέφτει από τα κόκκαλα.

Φωτο: Πέτρος Λαδάς
Φωτο: Πέτρος Λαδάς

Μπορεί να γίνει και στο φούρνο σε γάστρα πήλινη ή μαντεμένια για τουλάχιστον δύο ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι δεν θα χρειάζεται επιτήρηση (αν και καλό είναι να γυρίσετε τα κομμάτια μια φορά).

Φωτο: Πέτρος Λαδάς
Φωτο: Πέτρος Λαδάς

Σερβίρεται αμέσως, με πατάτες τηγανητές αν θέλετε και πάντως φρέσκο ψωμί για τα ζουμιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'