Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρούφα το αυγουλάκι σου!

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςαυγά, ψωμί, πρωινό

Εμπρός ο μπόμπιρας να τρέχει κραυγάζοντας «Όχι, όχι, δεν θέλω άλλο!» και ξοπίσω η μαμά, ή η γιαγιά, να τον ακολουθεί κάθιδρη προσπαθώντας να τον ταΐσει το θρεπτικό μελάτο αυγό του. Από τα πλέον τραυματικά στιγμιότυπα των παιδικών χρόνων ενώ συχνά από μεριάς τους δεν έλειπαν τα έξυπνα κόλπα, όπως το χτύπημα στο ποτήρι με κακάο ή ζάχαρη, που έκαναν εκείνο το αηδιαστικό πρόγευμα κάπως υποφερτό. Το απεχθές, τότε, πρωινό ή απογευματινό, στην ενήλικη ζωή μετατρέπεται ως εκ θαύματος σε μια από τις νοστιμότερες “γουρουνιές”: μελάτο αυγό με ανοιγμένο «καπάκι» και από δίπλα άφθονες μπουκιές ψωμιού για ζουμερές... καταδύσεις. Τα του αυγού γνωστά και σταθερά, όμως το πολυδοκιμασμένο smittenkitchen πηγαίνει το παιδικό κολατσιό ένα βήμα παραπέρα, με ψητά βουτυρένια ψωμάκια ποτισμένα με μουστάρδα, τυρί και μυρωδικά, νόστιμα και ευωδιαστά.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Τα αναγκαία για περίπου 20 δαχτυλάκια ψωμιού

  • ψωμί
  • 4 κ.σ. σούπας ανάλατο βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο, κατά προτίμηση, πιπέρι
  • 1/3 φλιτζ. γραβιέρα ψιλοτριμμένη
  • 2 κ.σ. κεφαλοτύρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό, θυμάρι ή ρίγανη
Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Λιώνουμε το βούτυρο και κόβουμε από το ψωμί όσες φέτες θέλουμε σε πάχος περίπου 1 εκατοστού (και κάτι παραπάνω). Στη συνέχεια, την κάθε φέτα χωριστά, κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια τα οποία τοποθετούμε σε ένα μακρύ μπολ. Δεν ξεχνάμε να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Στο σκεύος που λιώσαμε το βούτυρο ρίχνουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με το μίγμα τα κομμάτια του ψωμιού.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, τα τυριά, όσα και όποια μυρωδικά επιλέξουμε. Οι ακριβείς οδηγίες περιττεύουν, οδηγός στα υλικά η γεύση και το γούστο μας. Με τα δάχτυλά μας ανακατεύουμε ώστε όλα τους να μοιραστούν καλά και στρώνουμε ένα χαμηλό ταψί με φύλλο αλουμινόχαρτου το οποίο λαδώνουμε ελαφρώς.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Ψήνουμε τα ψωμάκια στην ίδια θερμοκρασία (200 βαθμοί) ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου 20 λεπτά αρκούν, γυρίζοντάς τα κατά τη διάρκεια από όλες τις πλευρές.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα αυγά: Ζεσταίνουμε νερό σε μεσαία κατσαρόλα και περιμένουμε να βράσει. Προσθέτουμε τα αυγά και τα επιτηρούμε με βλέμμα αυστηρό και ρολόι ανά χείρας - χρειάζονται ακριβώς 6 λεπτά. Αδειάζουμε το κοχλαστό νερό και τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο, κρύο.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Επιστρατεύουμε τις αυγοθήκες μας για φίνο σερβίρισμα και ελευθερία στις βουτιές στο ζουμερό του αυγού.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Αν δεν διαθέτουμε, με προσοχή και υπομονή ξεφλουδίζουμε κάθε αυγό έχοντας κατά νου πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί - είναι υγρό στο κέντρο. Όταν τα καταφέρουμε, σε ένα πλατύ πιάτο στρώνουμε τέσσερα - πέντε κρουτόν, ακουμπάμε το αυγό και το ζουλάμε με ένα πηρούνι. Το αυγό θα ποτίσει τα ψωμάκια για τα καλά, αλάτι και πιπέρι θα τα νοστιμέψουν ακόμα περισσότερο. 

Κανείς δεν κυνηγά κανέναν πια, όλοι θα μαζευτούν στο τραπέζι για να «ρουφήξουν το αυγό τους» με περισσή προθυμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'