Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βιομοριακή ετικέτα; Θα μας τρελάνεις;

του Νίκου Ορφανού διατροφή, βιομοριακή ετικέτα, βιοποικιλότητα

Φανταστείτε την εικόνα: είστε στο σουπερμάρκετ και ο γιατρός σας έχει συστήσει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και λαδάκι με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη, την πλέον αντιφλεγμονώδη ουσία του ελαιολάδου. Βρίσκεστε μπροστά στο ράφι με τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, ποιο άραγε να είναι το πλέον ενδεδειγμένο; Είναι όλα ίδια στην περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας; Βγάζετε το κινητό σας, σκανάρετε την ετικέτα στα μπουκάλια μέσω μιας ειδικής εφαρμογής και, ιδού, ένα μπουκάλι σας βγάζει την υψηλότερη περιεκτικότητα. Το βάζετε στο καλάθι με τη μία. Μόλις χρησιμοποιήσατε τη βιομοριακή ετικέτα του προϊόντος και αγοράσατε ένα μπουκάλι φαρμακευτικού ελαιολάδου.

Photo: quinnanya@Flickr
Photo: quinnanya@Flickr

Τι είναι η ετικέτα αυτή; Είναι μία μοναδική για κάθε συσκευασία του προϊόντος, προσέξτε το αυτό, δεν μιλάμε για όλη την παρτίδα, κάθε ποσότητα, από μπουκάλι σε μπουκάλι, αυξομειώνει τα δραστικά του συστατικά. Είναι λοιπόν μία μοναδική ετικέτα που πιστοποιεί, πέρα από τη γενικότερη πιστοποίηση του προϊόντος, τη συγκεκριμένη διατροφική του αξία και περιεκτικότητα ανά συσκευασία.

Ας δούμε άλλο ένα παράδειγμα: βολτάρετε σε αγορά με φίλο αλλοδαπό και του εξηγείτε τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής. Ξαναστέκεστε μπροστά στα ελληνικά ελαιόλαδα. «Ιδού αγαπητέ μου, του λέτε, δες τι κάνει το ελληνικό λάδι...», σκανάρετε, όπως και πριν, την ετικέτα με το κινητό σας και στην οθόνη παρουσιάζονται όλες οι βιοδραστικές του ουσίες, ιστορικά στοιχεία, η περιοχή παραγωγής της συγκεκριμένης μάρκας λαδιού, η περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών της συσκευασίας και συνταγές μαγειρικής, δίαιτας, καθώς και άλλοι τρόποι χρήσης και κατανάλωσής του. Άναυδος ο ξένος φίλος, έτσι;

Φανταστείτε, επιπροσθέτως, τι δυναμική εξάπλωσης προμηνύεται για τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο, κάθε σπουδαίο μας προϊόν θα αυτοαποκαλύπτεται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του απαιτητικού κοσμοπολίτη καταναλωτή και ταυτόχρονα θα τον συνδέει με τον ίδιο τον παραγωγό αναγκάζοντας τους διεθνείς ανταγωνιστές μας να παίξουν μπάλα, που λένε, στο δικό μας γήπεδο, που είναι η μοναδικότητα του τόπου μας, των προϊόντων μας καθώς και των ηλιόλουστων οικοσυστημάτων μας!

Σας έχω τρελάνει, το ξέρω, αλλά έχω κι άλλα ωραία!

Φανταστείτε τι σπουδαίο εργαλείο μπορεί να γίνει η e-τικέτα αναδεικνύοντας την ελληνική βιοποικιλότητα, τη βιολογική αξία των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων και ταυτόχρονα να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας, ανάμεσα στον καταναλωτή και τους παραγωγούς. Το κερασάκι σε αυτή την υπέροχή τούρτα ξέρετε ποιο είναι; Ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι της φαντασίας μου, αλλά η βιομοριακή e-τικέτα υπάρχει ήδη! Αποτελεί ελληνική εφεύρεση και παγκόσμια καινοτομία της εταιρείας πράσινης βιοτεχνολογίας Corin Green με έδρα το Λουτράκι!

Συνομιλώ με τον Δρ. Άλεξ Παύλου, βιοτεχνολόγο, πρόεδρο της εταιρείας και επινοητή της βιομοριακής e-τικέτας: «Είχα μεγάλη έγνοια για την ελληνική γη. Για τη διάβρωσή της από τα χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Φτιάξαμε λοιπόν μια εταιρεία, που με συμβολαιακή καλλιέργεια σε συνεργαζόμενους παραγωγούς, οι οποίοι εφαρμόζουν αυστηρά πλαίσια βιολογικής καλλιέργειας και μέσα στα πλαίσια της ορθής γεωργικής πρακτικής, εξάγουμε πολύτιμα συστατικά για τη φαρμακοβιομηχανία, τη βιομηχανία καλλυντικών και τροφίμων κλπ. Παράλληλα, με την επινόηση της βιομοριακής e-τικέτας, πιστοποιούμε μπροστά στα μάτια του καταναλωτή τη μοναδική αξία του προϊόντος που αγοράζει στο ράφι. Σκεφτείτε πόσο ισχυρότερη θα γίνει η σχέση ανάμεσα στον αγοραστή και τον παραγωγό.»

Και όχι μόνο, σκέφτομαι εγώ. Μιλάμε για τον ορισμό του να ξέρεις τι τρως και τι αγοράζεις. Και για έναν εξαιρετικό οδηγό διατροφής στα χέρια σου. Τα προϊόντα πλέον δε θα διατείνονται μόνο ότι είναι μοναδικά, θα το βλέπεις με τα μάτια σου, μέσα από το κινητό σου!

Μη με ρωτήσετε εάν υπάρχουν ήδη προϊόντα με βιομοριακή ετικέτα στην αγορά ή ποια είναι η εφαρμογή που «κατεβάζεις» για να την «τρέξεις». Η διαδικασία δεν είναι απλή. Πρόσφατα, μόλις προ ολίγων εβδομάδων, ανακοινώθηκε η επινόηση και ήδη γίνονται οι πρώτες επαφές για την εφαρμογή της.

Σπεύδω πρώτος λοιπόν να σας την γνωστοποιήσω και να αναφωνήσω: είδα το μέλλον της πιστοποίησης μέσα από το κινητό μου!

Ιδού και το σχετικό σάιτ: moriakietiketa.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Ορφανού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'