Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τηγανίτες από καλαμαράκια και λαχανικά

του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι Συνταγέςτηγανίτες, καλαμάρια

Το καλαμάρι το παίζει βασιλιάς στα μενού εντός και εκτός της Ελλάδας, η αλήθεια όμως είναι ότι είναι κατ' αρχάς είναι πολύ δύσκολο να το βρεις σωστά τηγανισμένο... Οι διάφορες αιτίες; δεν το τηγανίζουν σε ελαιόλαδο όπως του αξίζει αλλά σε σπορέλαια, το παρατηγανίζουν ή, αντιθέτως, το αφήνουν άψητο, το αλευρώνουν υπερβολικά, το κόβουν άχαρα κλπ κλπ. Ερευνώ ακόμη τις αιτίες που με κάνουν ως μάγειρα να μην παραδέχομαι τα πράγματα άχαρα φτιαγμένα.

Αυτή που σας συνιστώ σήμερα είναι μία από τις αμέτρητες λιχουδιές της σικελιάνικης Τρινάκρια, έτσι όπως την ονομάζουνε οι ντόπιοι.

Τηγανίτες από καλαμάρι και λαχανικά

  • 500 γρ. καλαμάρια κομμένα σε λεπτές λωρίδες (ζυλιέν)
  • 1 μικρό φινόκιο (μαραθόριζα)
  • 1 κλαράκι σέλινο - σέλερι
  • 5 ανθοί κολοκυθιού
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 100 γρ. φασολάκια
  • 100 γρ. κολοκυθάκια
  • 2 κουταλάκια φρέσκο κάρδαμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι κύμινο - γαρίφαλο - κουρκουμά - μοσχοκάρυδο σε σκόνη ανακατεμένα

Για το κουρκούτι

  • 170 γρ. αλεύρι
  • 160 γρ. μπίρα
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε το κουρκούτι αναμειγνύοντας το αλεύρι, το αυγό, το αλατοπίπερο και την μπίρα. Κόβετε σε λεπτές λωρίδες (ζυλιέν) το φινόκιο, το σέλινο, τα καρότα, τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια και τους ανθούς. Αναμειγνύετε τα καλαμάρια και τα λαχανικά μέσα στο κουρκούτι.

Προσθέστε το ψιλοκομμένο κάρδαμο και τα μπαχαρικά. Παίρνετε μικρή ποσότητα μείγμα με ένα κουτάλι, σχηματίζετε μπαλίτσες και τηγανίζετε σε άφθονο ελαιόλαδο. Αφήνετε τις τηγανίτες να στραγγίζουν σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε ζεστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'