Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο εργένης στην κουζίνα: πρωινό για δύο

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςαυγά, λουκάνικα, πρωινό

Με δυο - τρία αυγά μάτια ή μια απλή ομελέτα και μπόλικο ψωμί ο εργένης συνήθως καλύπτει την πρωινή πείνα του. Όταν όμως η καινούργια μέρα δεν τον βρίσκει μόνο, (ω, χαράς ευαγγέλια!) πρέπει να δράσει γρήγορα, εντυπωσιακά και πρωτίστως χορταστικά. Οι προμήθειές του ελλιπείς ως απογοητευτικές, δεν του μένει, λοιπόν, παρά να προχωρήσει σε επιστράτευση του ψυγείου: με βάση τα - πάντοτε απαραίτητα - αυγά, λίγο γιαούρτι και κάποιο αλλαντικό, μπέικον ή λουκάνικο, είναι έτοιμος να ετοιμάσει ζουμερό πρόγευμα «για φίλημα» χωρίς περιπέτειες και ταλαιπωρίες. Τα μόνα που χρειάζονται είναι ξύπνημα μόλις 10 λεπτά νωρίτερα, δυνατός αχνιστός καφές και τα εξής:

Photo: goddessofscrumptiousness.tumblr.com
Photo: goddessofscrumptiousness.tumblr.com
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. τριμμένο τυρί
  • 1 κ.σ. γιαούρτι
  • λιγοστή μουστάρδα
  • 1 λουκάνικο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Σε ένα άνετο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι, τη μουστάρδα και προσθέτουμε πιπέρι - όχι ακόμη αλάτι, καθώς τυρί και λουκάνικο είναι αρκούντως αλμυρά - και χτυπάμε με ένα πηρούνι ή με τη βοήθεια του αυγοδάρτη ώστε όλα τα υλικά να αναμιχθούν χωρίς τους αλλάζουμε, όμως, τον αδόξαστο.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, εκεί ρίχνουμε το μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνεχώς κυκλικά με μία ξύλινη κουτάλα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα προσθέτουμε το ήδη κομμένο λουκάνικο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι τα αυγά να πάρουν την όψη της προτίμησής μας. Καλό είναι βέβαια να μη παραψηθούν, ώστε να μη χαθεί από προσώπου γης η πολύτιμη για τη γεύση υγρασία τους.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, σερβρίρουμε τα κρεμώδη αυγά σε μεγάλο πιάτο και φροντίζουμε για λίγη νοστιμιά παραπάνω: γρήγορα - γρήγορα ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο, το ζεσταίνουμε ώσπου να κάψει και να αποκτήσει καφετί χρώμα και το περιχύνουμε πάνω από τα αυγά.

Η ευωδιά και η γεύση του καμένου βουτύρου κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα γευστικά τα αυγά και δένουν με την κρεμώδη υφή τους. Όποιο μυρωδικό έχει απομείνει από τύχη στο συρτάρι του ψυγείου και δεν έχει όψη κομπόστ, μαϊντανός, δυόσμος ή άνιθος, ψιλοκόβεται και είναι ασφαλώς καλοδεχούμενο. Και ποιος θα πει όχι σε κάμποσες φυγανισμένες φέτες από το χθεσινό ψωμί;

Υ.Γ.: Λέγεται πως ο Escoffier, περιώνυμος σεφ του 19ου αιώνα, για να δώσει σπιρτάτη γεύση και άρωμα στα αυγά, τρυπούσε στην άκρη του πηρουνιού μια σκελίδα σκόρδου και με αυτό τα ανακάτευε. Η δοκιμή θα σας πείσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'