Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: γιουβέτσι αλλιώτικο

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςγαλοπούλα, κριθαράκι, κρασί

Λίγο έξω απο τα Χανιά, ο φίλος μου ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης έχει μια αξιόλογη επιχείρηση που αρχικά ξεκίνησε σαν κρεοπωλείο αλλά τώρα έχει εξελιχθεί σε ένα πολυκατάστημα τροφίμων, όπως το λέω, αφού έχει όλα τα καλούδια του κόσμου. Meating είναι το όνομα της επιχείρησης και το μότο του αφεντικού είναι «Χασαπίζουμε για εσάς»! Η βιτρίνα με τα νωπά κρέατα, και κυρίως τα ιδιαίτερα κρεατοσκευάσματα που φτιάχνει, μπορώ να πω οτι είναι ίσως η καλύτερη της πόλης με την ποιότητα να πρωταγωνιστεί σε όλο της το μεγαλείο.

Εκτός απο τα νωπά κρέατα διαθέτει μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων, εκλεκτές ετικέτες κρητικών και ελληνικών κρασιών καθώς και θάλαμο ψυγείο για φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και κυρίως τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα. Κάνοντας τα ψώνια λοιπόν της εβδομάδας αγόρασα 3 μπούτια γαλοπούλας τα οποία τα φτιάχνω κυρίως κρασάτα. Είπα να πειραματιστώ λίγο κάνοντας ένα άσπρο γιουβέτσι στην κατσαρόλα με μπόλικη κεφαλογραβιέρα από πάνω. Το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο και δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και οι φίλοι που το δοκίμασαν (οι τόσο γεναίοι φίλοι μου!). Αν τώρα δεν είστε λάτρεις της γαλοπούλας, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο.

Γαλοπούλα γκουρμεδάτη ψημένη στο κρασί με κριθαράκι

Υλικά

  • 3 μπούτια γαλοπούλας κομμένα σε κομμάτια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 - 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 200 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 200 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θωρακίζουμε τη γαλοπούλα σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί (αλλιώς το φαγητό μας θα γίνει πικρό), προσθέτουμε το νερό, τη δάφνη και χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στο φαγητό μας για να ψηθεί.

Ένα δεκάλεπτο πριν το κατεβάσουμε απο τη φωτιά, ρίχνουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό, θα το δείτε στην πορεία. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με κεφαλογραβιέρα απο πάνω. Συνοδεύεται άριστα με μια πράσινη σαλάτα, λευκό κρασί και καλή παρέα.

Δείτε τη σελίδα του Meating στο facebook.

[Η Φρύνη Κάτσουνα ζει στα Χανιά. Συνεργάζεται με το εστιατόριο "Νυχτερίδα" στην οργάνωση μενού και σε σεμινάρια κρητικής διατροφής]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'