Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αυγά μάτια μασκέ

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςαυγά, φούρνος, γραβιέρα

«Έχει πλάκα αυτό που κάνεις. Μόλις σκεφτείς μια συνταγή που σ’ αρέσει αρχίζεις να την μαγειρεύεις μετά μανίας. Και μετά, ξαφνικά, σαν να την βαριέσαι, σταματάς. Την εξαφανίζεις από το τραπέζι». Μου το ‘λεγε προχτές ένας φίλος (ίσως γατί δοκίμαζε για πέμπτη φορά μια τάρτα με σπανάκι) και μάλλον είχε δίκιο. Όχι μόνο σταματάω να μαγειρεύω κάτι που για μήνες δεν έλειπε από κανένα τραπέζι μου, αλλά το ξεχνάω κιόλας τελείως.

Μετά από ένα σύντομο προβληματισμό και εσωτερική αναζήτηση, αποφάσισα να μην ψάξω τα γιατί. Αντιθέτως μου φάνηκε πιο ενδιαφέρον να ψάξω να βρω τις ξεχασμένες συνταγές. Πρώτο - πρώτο στη λίστα. λοιπόν, ένα πιάτο πρωινού από τα φοιτητικά μου χρόνια. Μόλις είχα αρχίσει να «παίζω» στην κουζίνα και ο τίτλος μιας συνταγής σε ένα γαλλικό περιοδικό λειτούργησε ιντριγκαδόρικα. “Oeuf a la folie” ή κάπως έτσι (αυγά που θα σε τρελάνουν;) και ήταν ένας απλό τρόπος για να γίνουν όμορφα τα αυγά του πρωινού αλλά και πιο υγιεινά γιατί στην πραγματικότητα ήταν αυγά μάτια στον φούρνο και όχι στο τηγάνι. Στα πλεονεκτήματά τους και το ότι μπορούν να φτιαχτούν ταυτοχρόνως πολλά μαζί. Εκείνη την εποχή πρέπει να τα έφτιαξα άπειρες φορές. Και μετά εξαφανίστηκαν. Σήμερα επέστρεψαν στον φούρνο μου.

Αυγά μάτια στον φούρνο

Για κάθε άτομο

  • 1 φέτα χωριάτικο ψωμί (ή του τοστ)
  • βούτυρο
  • μουστάρδα
  • 1 λεπτή φέτα ντομάτα
  • 1 φέτα προσούτο
  • λίγη τριμμένη γραβιέρα
  • 1 αυγό
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο μαϊντανό για χρώμα

Χωρίζω το ασπράδι από τον κρόκο και το χτυπάω σε μαρέγκα με λίγο αλάτι. Αλείφω το ψωμί με λίγο βούτυρο και μετά με μουστάρδα. Από πάνω ακουμπάω τη φέτα της ντομάτας, το προσούτο και τα σκεπάζω με τριμμένη γραβιέρα. Από πάνω απλώνω τη μαρέγκα να καλύψει ολόκληρη τη φέτα του ψωμιού και στο κέντρο της με ένα κουτάλι φτιάχνω μια γούβα.

Ακουμπάω το ψωμί σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζω από τον φούρνο και στη γούβα που έφτιαξα στο κέντρο της μαρέγκας ρίχνω προσεκτικά για να μη σπάσει τον κρόκο. Το ξαναγυρνάω στο φούρνο και το ψήνω 1-2 λεπτά ακόμη (ή περισσότερο για όποιον θέλει σφιχτό το αυγό του) μέχρι να ψηθεί και ο κρόκος. Πασπαλίζω με λίγο χοντρό αλάτι και λίγο χοντροκομμένο μαϊντανό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'