Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: σουπιές με μάραθα και αβρωνιές

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςαβρωνιές, σουπιές, μάραθα, κρητική κουζίνα

Με τις αβρωνιές είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι γνωρίζεστε. Αν όχι, να σας συστήσω (με τον δικό μου τρόπο)! Πολλοί τις παρομοιάζουν με άγρια σπαράγγια επειδή εμφανισιακά μοιάζουν. Δεν είναι έτσι ακριβώς όμως και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά άνθρωποι που έτρωγαν αβρωνιές πολύ πριν εγώ τις δοκιμάσω. Ομολογώ ότι η πρώτη επαφή μου μαζί τους δεν ήταν και η καλύτερη. Αρκετά πικρές για τα δεδομένα μου, αν και τις είχαν ήδη ξεπικρίσει (στράβωσε το στόμα μου), οπότε τρομοκρατημένη τις άφησα για λίγο.

Photo: wikimedia.org
Photo: wikimedia.org

Τα τελευταία χρόνια, διαβάζοντας τα σημαντικά οφέλη που έχουν και κοιτάζοντας γύρω μου ανθρώπους, που ξέρουν από φαγητό, να περπατάνε πολλά χιλιόμετρα στο βουνό για να τις μαζέψουν ανάμεσα σε αγκάθια, πραγματικά ένιωσα ότι έπρεπε να δώσω άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό μου να δεχτεί αυτό το διατροφικό δώρο.  Στην αρχή δοκίμασα το ζουμί που τις ξεβράζουμε, στο οποίο μόλις στύψουμε ένα λεμόνι, από πράσινο γίνεται βαθύ κόκκινο. Λίγο αλάτι, λεμόνι, ελαιόλαδο και έτοιμο. Γεύση απλή, ιδιαίτερη και σπάνια.  Καθηλωτική θα έλεγα. Αυτόματα οι αβρωνιές  έγιναν  λιγότερο πικρές!  Η συνταγή που θα διαβάσετε σήμερα είναι «οικογενειακή». Λίγο - πολύ όλοι έχουμε έντονο το αίσθημα της μαγειρικής και κυρίως πειραματιζόμαστε. Στην προσπάθεια λοιπόν να σκεφτούμε τρόπους να συνδυάσουμε τις αβρωνιές με κάτι άλλο για να είναι λιγότερο πικρές , είπαμε να τις φτιάξουμε με σουπιές και άγρια μάραθα (ένα καθαρά κρητικό φαγητό μαζί με πράσινες ελιές).

Σουπιά με άγρια μάραθα και αβρωνιές

Υλικά

  • 1 κιλό σουπιές
  • ½ κρασοπότηρο κόκκινο κρασί με ξύδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • πιπέρι
  • 2 μάτσα αβρωνιές
  • 1 μάτσο άγρια μάραθα
  • 2 μεγάλες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές προσθέτοντας στο τελευταίο πλύσιμο λίγο ξύδι και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κατεβάσουν τα υγρά τους και, μόλις απορροφηθούν τα μισά, ρίχνουμε μισό κρασοπότηρο κρασί με ξύδι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι,  το ελαιόλαδο, τη δάφνη, πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε ενάμιση ποτήρι νερό να πάρουν μια βράση.

Μέχρι να γίνει αυτό, σε μια άλλη κατσαρόλα ξεπικρίζουμε τις αβρωνιές. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και φυσικά πίνουμε το ζουμί! Χοντροκόβουμε τα μάραθα και τα προσθέτουμε στις σουπιές. Ένα δεκάλεπτο πριν ψηθούν οι σουπιές, προσθέτουμε τη ντομάτα και λίγο μετά τις αβρωνιές.

Μόλις δέσει η σάλτσα και μαλακώσουν αρκετά οι σουπιές, το φαγητό μας είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλάτι.

[Η Φρύνη Κάτσουνα ζει στα Χανιά. Συνεργάζεται με το εστιατόριο "Νυχτερίδα" στην οργάνωση μενού και σε σεμινάρια κρητικής διατροφής]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'