Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Με τα ψάρια του Sir Richard

της Χριστίνας Ταχιάου υπεραλίευση, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Richard Branson

Δεν ξέρω τι σημαίνει για σας ο Mr Virgin, ο Richard Branson. Δεν ξέρω πόσο κοντά σας τον νιώθετε. Για μένα, ο Mr Virgin είναι τα νιάτα μου. Πιτσιρίκι ήμουν κι η δισκογραφική του εταιρία, Virgin, έβγαλε το «πράσινο» και το «κόκκινο» άλμπουμ. Δυο βινύλια με τίτλο «Rock 80’s». Bauhaus, Sex Pistols, Martha and the Muffins, Devo, Flying Lizards, Motors. Μυθικά πράγματα! Μύηση στο new wave. Χανόμασταν στους δίσκους του, ανταλλάσσαμε στίχους, γράφαμε κασέτες, συζητούσαμε. Αλλάζαμε, μεγαλώναμε. Ο Richard Bransonσυμπύκνωσε, για λογαριασμό μας, το soundtrack μιας γενιάς.

Photo: howtomakeadifference.net
Photo: howtomakeadifference.net

Χθες βρέθηκα πολύ κοντά του. Εκείνος έπινε καφέ και μιλούσε κι εγώ κρατούσα το κινητό για να τον μαγνητοφωνώ και το σημειωματάριο για να γράφω. Εκείνος να βρίσκεται στο Necker Island, να είναι πρωί κι εγώ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και να είναι απόγευμα. Να φοράει ένα t-shirt, να χαμογελάει, να σηκώνει μια άσπρη κούπα, να πίνει καφέ και να μιλάει. Να ‘ναι καλά το skype!

Η παράδοξη αυτή συνάντηση έγινε ενώπιον κόσμου: παρουσία της Επιτρόπου Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάση Τσαυτάρη, του γιου του Ζακ Υβ Κουστώ, Πιερ Υβ, και πολλών δεκάδων (περισσότερων των 100) αξιωματούχων απ’ όλον τον κόσμο που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Παγκόσμια Αλιευτική Ικανότητα – Less Is More».

Και τι δουλειά είχε ο Mr Virgin με όλους αυτούς τους γραφειοκράτες; Είχε. Μετέχει στην οργάνωση OceanElders, ένα ανεξάρτητο group από ηγέτες παγκοσμίου βεληνεκούς, οι οποίοι φιλοδοξούν να αποτελέσουν καταλύτη για τη διατήρηση και την προστασία των ωκεανών και της άγριας ζωής σε αυτούς. Μέλη της, επίσης, μεταξύ άλλων διασήμων, είναι ο Αλβέρτος του Μονακό, ο Τεντ Τέρνερ και οι τραγουδιστές Τζάκσον Μπράουν και Νιλ Γιανγκ. Και τι δουλειά είχαν όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες με τον Mr Virgin; Για τα ελληνικά δεδομένα ακούγεται από αφελές έως κουτό, αλλά εδώ μιλάμε για Διεθνή Συνδιάσκεψη, οπότε ας μην κρίνουμε με τα δεδομένα του μικρόκοσμού μας. Η δουλειά τους ήταν να τον ακούσουν. Να τον ακούσουν να μιλά για τη βιωσιμότητα και την αειφορία, την ευαισθητοποίηση απέναντι στο πρόβλημα και, μάλιστα, αν θέλετε το πιστεύετε, για να τον ρωτήσουν (Αμερικανός αξιωματούχος το έκανε) τι συμβουλές έχει να δώσει.

Μάλιστα! Είναι η elite των αξιωματούχων από όλες τις ηπείρους του κόσμου και ρωτούν τον Sir Richard  τι συμβουλές έχει να τους δώσει για την υπεραλίευση και τη διάσωση των ωκεανών! Κι εκείνος απαντά: να γίνει «αγρανάπαυση» των ωκεανών, να βρεθούν τρόποι για να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα των πλοίων, να γίνει καταγραφή των αλιευτικών… Κι η elite των αξιωματούχων, κλείνοντας, να τον ευχαριστεί για το «inspiring view» που τους έδωσε.

Photo: christian.se
Photo: christian.se

Ένιωσα χωριατοπούλα όταν, μετά το τέλος των εργασιών, πλησίασα τον Υπουργό, κύριο Τσαυτάρη, για να ρωτήσω γιατί, εφόσον, η πολιτική της Κομισιόν είναι στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της υπεραλίευσης, εμείς στην Ελλάδα μελετούμε την κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος διαφωνεί κι ότι το θέμα είναι του Υπουργείου Ναυτιλίας. Θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανόν οι 200.000 άνθρωποι οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, έχουν άδεια, να γίνουν, με την κατάργηση, 300 ή 400.000, πράγμα που θα βλάψει τους πληθυσμούς των θαλασσών μας. Η δικαιολογία από το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι ότι υπάρχουν λίγοι υπάλληλοι, πως η έκδοση αδειών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα κι ότι είναι καλύτερα οι ίδιοι υπάλληλοι να απασχοληθούν στους ελέγχους. Η πρόταση του κυρίου Τσαυτάρη είναι να ανανεωθούν όλες οι ήδη υπάρχουσες άδειες αυτόματα, χωρίς να απασχοληθούν οι υπάλληλοι.

Σ’ έναν κόσμο που αναζητά την έμπνευση στον Richard Branson, εμείς ακόμη συζητάμε αν έχουμε αρκετούς υπαλλήλους για να σφραγίζουν τις άδειες των ερασιτεχνών ψαράδων…
Έχει κάποιος, μήπως, τον skype λογαριασμό του Richard Branson για να πάρω λίγο ακόμη απ’ το inspiring view του;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'