Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Διπλή μους σοκολάτας με τρία υλικά

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κι αν σου κάτσει;

της Χριστίνας Ταχιάου Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, υποτροφίες

Στις ευκαιρίες καλό είναι να δίνουμε μια... ευκαιρία. Μερικές φορές, απλώς τις αφήνουμε να περνούν λέγοντας «έλα μωρέ, σε μένα θα τύχει;» Σε κάποιον, όμως, θα τύχει. Γιατί να μη δώσουμε μια ευκαιρία στην τύχη; Αν είχα παιδί στο γυμνάσιο, θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να του προτείνω να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Βλέπω φίλους και γνωστούς - παιδιά της πόλης - που έκαναν μια στροφή επαγγελματικά κι άλλαξαν και τη ζωή τους. Από την πλατεία και την παραλία βρέθηκαν να καλλιεργούν, να βλέπουν τη ζωή να βγαίνει από τη γη, να παράγουν, να μεταποιούν, να διατηρούν στάνταρντ ποιότητας, να μαθαίνουν το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις.

Όχι εύκολα, καθόλου εύκολα, και πάντοτε τονίζω ότι πριν πάρει την τεράστια απόφαση κάποιος να γίνει παραγωγός πρέπει να γνωρίζει πόσος κόπος, γνώση και κεφάλαιο απαιτείται. Όταν, όμως, το εγχείρημά πετυχαίνει, βλέπω τη χαρά της επιτυχίας και της δημιουργίας αλλά και τη διαφυγή προς τα εμπρός, κόντρα στη στασιμότητα που χαρακτηρίζει όσους, με νύχια και με δόντια, ελλείψει άλλης διεξόδου, κρατιόμαστε σε δουλειές με μέλλον άδηλο.

Σκέφτομαι πόσο περισσότερες δυνατότητες και κερδισμένο χρόνο θα είχαν όσοι τώρα ξεκινούν, στα 35 ή στα 40 τους, μια στροφή προς τον πρωτογενή τομέα. Αν είχαν, από το σχολείο ακόμη, εκπαίδευση σε αυτόν. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, 110 χρόνια τώρα, αυτό κάνει. Συνδυάζοντας θεωρία και πράξη, διδάσκει την προσήλωση στη γη από τα πρώτα βήματα ενός παιδιού. Όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης, ξεκινούν με τεράστιο πλεονέκτημα και έτοιμοι να μπουν στον επαγγελματικό στίβο.

Για την επόμενη σχολική χρονιά, η Σχολή χορηγεί τρεις υποτροφίες σε ποσοστό 100%, για την Α’ τάξη του Λυκείου. Εκτός από τη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση του Γενικού Λυκείου, υπάρχει ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι υποτροφίες θα απονεμηθούν κατόπιν εξετάσεων στα Θετικά μαθήματα και τα Ελληνικά και η αίτηση μπορεί να κατατεθεί από ενδιαφερόμενους μαθητές από όλη την Ελλάδα, καθώς οι υποτροφίες καλύπτουν και τη διαμονή και τη σίτιση στο οικοτροφείο της ΑΓΣ.

Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να φοιτούν στη Γ’ Γυμνασίου την τρέχουσα σχολική χρονιά (2014) και ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους στο Α’ και Β’ τρίμηνο της Γ’ Γυμνασίου να μην είναι κάτω από 17. Θα πρέπει επίσης να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού επιπέδου Β2 στην Αγγλική Γλώσσα (ή να περάσουν επιτυχώς κατατακτήριες εξετάσεις Αγγλικών που θα διεξαχθούν στην Αμερικανική Γεωργικής Σχολή). Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 και οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν έως τις 14 Απριλίου 2014.

Οι αιτήσεις - φαντάζομαι ότι - θα είναι πολλές κι είναι λογικό κάποιος να σκεφτεί ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες. Ε, και; Τι έχει να χάσει; Κι αν του κάτσει;

Για αναλυτικές πληροφορίες διαβάστε τη σχετική προκήρυξη εδώ.
Για την αίτηση, πατήστε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'