Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γιορτή με αληθινούς σπόρους στην Κρήτη

των bostanistas σπόροι, καλλιέργεια, παραδοσιακές ποικιλίες

Πέρα από την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι», την υπ'αριθμόν ένα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο τη συλλογή και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, πολλές μικρότερες μεν αλλά ιδιαιτέρως δραστήριες τοπικές ομάδες φροντίζουν για τη βιωσιμότητα και την ευκολότερη διάθεση των πολύτιμων τούτων σπόρων - σπόροι που δίνονται χέρι με χέρι, χωρίς οικονομικό αντίτιμο.

Μία εξ αυτών η εθελοντική ομάδα «Διασπορείς» από την Κρήτη που, με πρωτεργάτη τον Ανδρέα Δρανδάκη, συλλέγουν, διασώζουν, καλλιεργούν και αναδιανέμουν σπόρους σε όλες τις συναντήσεις - γιορτές που διοργανώνουν. Παλιές, παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, οσπρίων, σιτηρών και βοτάνων βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους, τόσο από την Κρήτη όσο και από όλο τον κόσμο.

Σήμερα, Παρασκευή, ξεκινά με τη συνεργασία τους το σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Λασιθίου με θέμα «Εν αρχή είν’ ο σπόρος: Διάσωση, διατήρηση και αναδιανομή παραδοσιακών ποικιλιών». Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο, Σάββατο 8 Μαρτίου, διοργανώνεται από τους διασπορείς στην Ιεράπετρα η 3η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών, από τις 12:00 μ.μ. ως τις 4:00 μ.μ. (στο λοφάκι που βρίσκεται στη θέση του πρώην εργοστασίου ΜΙΝΩΣ, απέναντι από το ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας).

Σκοπός της συνάντησης να προμηθευτούν δωρεάν, όσοι ενδιαφέρονται, σπορικά παραδοσιακών ποικιλιών, να δοθούν συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση καθώς και οδηγίες για τη σωστή καλλιέργειά τους.

Αναλυτικές πληροφορίες καθώς και το ακριβές πρόγραμμα του σεμιναρίου βρίσκονται στη σχετική ιστοσελίδα, diasporeis.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'