Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ενα υπέροχο γεύμα με βιετναμέζικo Pho (και λίγη γαλλική ιστορία)

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γαρίδες σε σάλτσα πορτοκάλι

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςγαρίδες, πορτοκάλι

Πόσα αρώματα συγκεντρωμένα σε αυτές τις γαρίδες! Οι οδηγίες, παραλλαγή από συνταγή του σεφ Jean Lous Palladin, μπορεί να μοιάζουν μπελαλίδικες αλλά δεν είναι! Και σίγουρα αποζημιώνουν και με το παραπάνω.

Photo: whiskaffair.com
Photo: whiskaffair.com

Για 4 άτομα

  • 16 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες, με το κέλυφος της ουράς
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο φρουτώδες ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο (τα φύλλα μόνο)
  • 1 κουτ. σούπας σέλινο χοντροκομμένο (τα φύλλα μόνο)
  • 2 πρέζες φύλλα φρέσκο θυμάρι τριμμένα ή 1 κ. γλυκού ξερό
  • αλάτι χοντρό και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • ½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι φρεσκοστιμμένο
  • ½ φλιτζ. ζωμό ψαριού, που θα το βράσετε ώστε να μείνει ¼ φλιτζ.
  • 3/4 φλιτζ. ζωμό κότας, που θα το βράσετε να μείνουν 2 κουτ. σούπας
  • ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • χυμό λεμόνι φρεσκοστιμμένο

Βάλτε τις γαρίδες σε γαβάθα και ανακατέψτε τις με το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το σέλινο και το θυμάρι. Βάλτε αλάτι και πιπέρι, όσο θέλετε, και αφήστε στο ψυγείο να μαριναριστούν 2 - 3 ώρες.

Photo: baguiofood.info
Photo: baguiofood.info

Σε μικρή κατσαρόλα βράστε τον χυμό πορτοκάλι, μέχρι να μείνει ½ φλιτζ. Προσθέστε τον ζωμό ψαριού και κοτόπουλου και, όταν το μείγμα πάρει βράση, προσθέστε την κρέμα και αφήστε να βράσει γερά δίχως να ανακατεύετε, για 5 - 7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει. Δοκιμάστε τη σάλτσα και, αν είναι γλυκιά, βάλτε λεμόνι και μπόλικο πιπέρι. Αν πήξει πολύ, προσθέστε 1 - 2 κ. γλυκού νερό. 

(Μέχρι το σημείο αυτό, η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί σε μπεν μαρί για 1 ώρα και να ξαναζεσταθεί ελαφρά, πριν από τη χρήση.)

15 λεπτά προτού να σερβίρετε, προθερμάνετε το γκριλ και ξαναζεστάνετε τη σάλτσα, αν χρειάζεται. Τοποθετήστε τις γαρίδες σε σχάρα και ψήστε τις σε απόσταση 10 εκ. από το γκριλ, για 2 - 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σφίξουν. Περιχύστε με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'