Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ας αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με ένα ραβανί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μύδια κρασάτα με δεντρολίβανο και ντομάτα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςμύδια, δεντρολίβανο, ντομάτα, κρασί

Μεζές για την παρέα έξι ατόμων ή κανονικό φαγητό για να χορτάσουν τρεις; Εσείς αποφασίζετε. Ό,τι κι αν αποφασίσετε, μην παραλείψετε επ' ουδενί το καλό φρέσκο ψωμί για να γίνουν οι απαραίτητες βούτες στην ωραιότατη σάλτσα που θα προκύψει. Για τους πιο εγκρατείς, υπάρχει η λύση του κελύφους: χρησιμοποιώντας το σαν κουτάλι, απολαμβάνετε πλήρως και χωρίς ενοχές τον ζωμό από το πιάτο σας. 

Photo: cookinginsens.wordpress.com
Photo: cookinginsens.wordpress.com
  • 4 - 5 κιλά μεγάλα μύδια, με κέλυφος, πολύ καλά πλυμένα με βούρτσα
  • 1 μπουκάλι κρασί λευκό, κατά προτίμηση Σαββατιανό
  • 2 - 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • ελαιόλαδο
  • 5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 - 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, μάραθο ή άνηθο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βάλτε τα μύδια σε απλωτή κατσαρόλα, περιχύστε με το κρασί, προσθέστε το δεντρολίβανο και βράστε σε πολύ δυνατή φωτιά, για 8 - 10 λεπτά, κουνώντας πού και πού την κατσαρόλα, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάξτε το πάνω κέλυφος. Απλώστε τα σε ταψί. Περάστε τον ζωμό από σίτα και βράστε τον σε δυνατή φωτιά, να μείνει περίπου 1 φλιτζάνι.

Σε τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε 3 - 4 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν. Βάλτε και το σκόρδο και σοτάρετε 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε τη ντομάτα και βράστε ζωηρά, να μελώσει. Βάλτε τον μαϊντανό ή άλλο αρωματικό χορταράκι και ανακατώστε τα με τον ζωμό από τα μύδια. Δοκιμάστε και βάλτε αλάτι και πιπέρι.

Ζεστάνετε το γκριλ ή την ψησταριά. Βάλτε σε κάθε μύδι λίγη από τη σάλτσα και ψήστε τα για 1 λεπτό κάτω από το γκριλ. Σερβίρετε αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'