Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπέργκερ από σπίτι: απενοχοποίηση τώρα!

της Αμάτας Σκουλούδη Συνταγέςκιμάς, μπέργκερ

Μα υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να αντισταθεί στα στρογγυλά ψωμάκια που κρύβουν ανάμεσά τους ζουμερό μπιφτέκι, τυρί και τόσα χρώματα από κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα και αμέτρητες ακόμα νόστιμες σάλτσες; Νομίζω κανείς και αυτό αποδεικνύεται από το πόσο δημοφιλή είναι τα μπεργκεράδικα σε κάθε ηλικίας λάτρεις του γρήγορου και νόστιμου φαγητού. Οι περισσότεροι, αν και λατρεύουν τη γεύση τους, παραδέχονται με ενοχές πως πρόκειται για συνήθεια ανθυγιεινή που χαρίζει απλόχερα πολλές εκατοντάδες θερμίδες - άδικο έχουν;

Photo: dwiandi@Flickr
Photo: dwiandi@Flickr

Τι συμβαίνει όμως όταν τα μπέργκερ γίνονται σπιτικά και έχουμε τη δυνατότητα να τα προσαρμόσουμε στις προσωπικές μας προτιμήσεις; Φτιάχνοντας μόνοι μπέργκερ, μπορούμε όχι μόνο να ελέγξουμε τις θερμίδες που θα καταναλώσουμε, αλλά και να επιλέξουμε οι ίδιοι τον συνδυασμό των υλικών που θα απογειώσουν τη γευστική μας εμπειρία. Το τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ζουμερά μπέργκερ των ταχυφαγείων!

Ξεκινώντας από τα βασικά: η νοστιμιά ενός μπέργκερ ξεκινά από το μπιφτέκι του, που θέλουμε να είναι αφράτο, ζουμερό, με ή χωρίς κρεμμύδι, μαϊντανό ή δυόσμο. Καίριας σημασίας και η επιλογή του καλού ψωμιού: λευκό, ολικής άλεσης, με ή χωρίς σουσάμι.

Για να δούμε, λοιπόν, τι χρειαζόμαστε για μια ελαφριά και νόστιμη εκδοχή του αμερικάνικου τύπου μπέργκερ: Η καλύτερη λύση είναι να ξεκινήσουμε απλώνοντας στον πάγκο της κουζίνας τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε: μπιφτέκια, ψωμάκια, τυρί, μαρούλι, κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, διάφορες σάλτσες συνοδευτικές καθώς και πίκλες ή jalapeños για τους πιο τολμηρούς.

Για 5 με 6 μεσαία μπιφτέκια θα χρειαστούμε 600 γρ. μοσχαρίσιου κιμά (ιδεωδώς σπάλα), περασμένου 2 φορές από τη μηχανή. Ασφαλώς αλάτι και μπόλικο πιπέρι.

Το μπιφτέκι μας θέλουμε να είναι αφράτο, θα ζητήσουμε επομένως από τον κρεοπώλη της γειτονιάς να μας κόψει τον κιμά δύο φορές ενώ εμείς θα προσθέσουμε μόνο αλάτι, πιπέρι και θα τον μοιράσουμε σε κομμάτια ισάριθμα με τα μπέργκερ που θέλουμε να ετοιμάσουμε. Δεν χρειάζεται να τον πλάσουμε· το δικό μας μπιφτέκι θα είναι αποκλειστικά
μοσχαρίσιος κιμάς με αλατοπίπερο.

Αφού λοιπόν έχουμε έτοιμα τα σχηματισμένα μας μπιφτέκια, ξεκινάμε το μαγείρεμά τους σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι. Το μπιφτέκι θα ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου ένα δεκάλεπτο (εξαρτάται από το αν το προτιμούμε μέτρια ή καλά ψημένο). Αφού έχει αρχίσει να ψήνεται, προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμύδια-ροδέλες. Θα μπορούσαμε να τα καραμελώσουμε προηγουμένως με μέλι και μουστάρδα, αλλά, μιας και η εκδοχή αυτή (προσπαθεί να) είναι light, είναι προτιμότερο και εξίσου νόστιμο να αφήσουμε τα κρεμύδια να ψηθούν με τους χυμούς των μπιφτεκιών.

Επιλέγουμε ψωμί σικάλεως το οποίο περνάμε από το ίδιο αντικολλητικό, για να πάρει κάτι από τη μυρωδιά των κρεμμυδιών και του μπιφτεκιού. Ως εδώ ετοιμάσαμε τα βασικά της συνταγής, από εδώ και πέρα η επιλογή υλικών γίνεται καθαρά προσωπική.

Μπορούμε λοιπόν να βάλουμε γραβιέρα, κασέρι, cheddar, blue cheese - ακόμα και φέτα - και φυσικά να διαλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες σάλτσες, με σταθερές όμως αξίες την κέτσαπ και τη μουστάρδα, που συνοδεύουν χρόνια τώρα τα μπέργκερ.

Κάθε μπέργκερ είθισται να συνοδεύεται από μια γενναία μερίδα πατάτες τηγανητές, όμως, επιμένοντας στην υγιεινή τους εκδοχή, μπορούμε εύκολα να ετοιμάσουμε τη θρυλική σαλάτα coleslaw, που σημαίνει:

Photo: fruitcakey@Flickr
Photo: fruitcakey@Flickr
  • 6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
  • ½ άσπρο λάχανο
  • 2 καρότα
  • ½ κρεμμύδι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα. Με τη χοντρή πλευρά του τρίφτη τρίβουμε το λάχανο, τα καρότα και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε στο μπολ τα τριμμένα λαχανικά και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Θα παραμείνει το ίδιο νόστιμη και για 3 ημέρες ακόμη, στο ψυγείο.

* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Αμάτας Σκουλούδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'