Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κρύωσε πάλι ο καιρός: σουπίτσα;

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσούπα, ψητό κουνουπίδι, πράσο, γιαούρτι

Μ' άρεσε αυτή η στροφή του καιρού, το λίγο κρύο ακόμη. Δεν ξέρω βέβαια τι θα έλεγα αν ήμουν κάτοικος Νευροκοπίου. Πάντως το ταχύτατο - σαν να μην πήραμε μυρωδιά - πέρασμα από τον χειμώνα μπορεί να ανακούφισε την άδεια τσέπη μας αλλά έχει αποσυντονίσει ακόμη περισσότερο το ήδη ξεχαρβαλωμένο εσωτερικό ρολόι. Η σούπα δεν μας φαίνεται παραφωνία αυτές τις μέρες, να τι θα ετοιμάσω γι' απόψε.

Σούπα με ψημμένο κουνουπίδι, πράσο και γιαούρτι

Για 6-8

  • 2 κεφάλια φρέσκο κουνουπίδι (500 - 600γρ. περίπου συνολικά)
  • 3 - 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 4 - 5 κουταλιές γιαούρτι σακούλας

Ανάβω τον φούρνο να ζεσταίνεται στους 180: ξεχωρίζω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, τα απλώνω στη λαμαρίνα (καλυμμένη με χαρτί φούρνου). Τα λαδώνω με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα πασπαλίζω με αλάτι. Ψήνω για μισή ώρα περίπου, να μαλακώσουν καλά αλλά και να καψαλιστούν και λίγο στις κορυφές τους. Όταν θα είναι έτοιμα, τα αφήνω κατά μέρος.

Ροδίζω στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέσα στη μεγάλη κατσαρόλα (για σούπες) τα πράσα, ψιλοκομμένα. Μέχρι να μαλακώσουν για τα καλά. Προσθέτω το σκόρδο (το 'χω συνθλίψει), τα ¾ από το κουνουπίδι και τον ζωμό (ζεστό). Αφήνω τη σούπα να σιγοβράσει για ένα δεκάλεπτο και μετά με το ειδικό “μπαστούνι” ή περνώντας την από το παραδοσιακό πας πουρέ την κάνω κρέμα. Την επιστρέφω στην κατσαρόλα, ρίχνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού που είχα κρατήσει, ανακατέβω σε χαμηλή φωτιά και τελευταίο ρίχνω το γιαούρτι. Δεν ανεβάζω την θερμοκρασία (γιατί θα κόψει).

Τώρα, για το σερβίρισμα, υπάρχουν πολλές ιδέες:
α. τραγανιστά κομματάκια μπέικον
β. φλοίδες τυριού
γ. κρουτόν ψωμιού
δ. λίγες σταγόνες (ποιος εχει πολλές;) λάδι τρούφας

Όποια κι αν επιλέξετε, μην ξεχάσετε το μύλο για πιπέρι και κάμποσες νιφάδες αλατιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'