Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η ζυμαρόπιτα της καλής φιλοξενίας

της Κατερίνας Γκίκα Συνταγέςζυμαρόπιτα

Άργησα πολύ να καταλάβω γιατί κάθε φορά που ερχόταν ένας επισκέπτης σπίτι μας, ακόμα και απρόσκλητος, έπρεπε να έχουμε να του προσφέρουμε και φαγητό. Αφού προηγουμένως συμβιβάστηκα με αυτή την οικογενειακή παράδοση, συνειδητοποίησα  τελικά πόσο σημαντικός ήταν ο φιλοξενούμενος που εμφανιζόταν σε εκείνα τα κακοτράχαλα μέρη, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος οι άνθρωποι να έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Ο ξένος ήταν πρόσωπο σεβαστό και έπρεπε να νιώσει πως είναι καλοδεχούμενος.

Photo: lericettedichara.com
Photo: lericettedichara.com

Τη λύση για κάθε... έκτακτη έφοδο μου την δίδαξε η γιαγιά μου. Ο ξένος έμπαινε σπίτι κι εκείνη έτρεχε στην κουζίνα. Προτού πιει τον ελληνικό καφέ, η ζυμαρόπιτα μοσχομύριζε. Όσο απλά φτιάχνεται, άλλο τόσο νόστιμη είναι. Αρκεί να έχετε τα βασικά στην κουζίνα σας. Αλεύρι, αυγά, τυρί και λάδι και ο ξένος θα σας λατρέψει.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
  • ¼ του κιλού τυρί φέτα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ άλμη του τυριού (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και 1 ακόμη
  • λάδι για το ταψί
  • λίγο αλάτι

Χτυπάμε το αλεύρι με τα αυγά, το γάλα, την άλμη, το αλάτι και μια κουταλιά βούτυρο με το μίξερ ή με το σύρμα μέχρι να βγάλει φουσκάλες. Προσθέτουμε λίγο νερό, για να προκύψει πηχτός χυλός.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω - κάτω.

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και, αφού το ζεσταίνουμε ελάχιστα στον φούρνο, ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Τρίβουμε σε κομματάκια το τυρί φέτα και το ρίχνουμε από πάνω με  μερικά κομματάκια βούτυρο και λίγο λάδι. Το βάζουμε στον φούρνο και μετά από 30 λεπτά, αφού έχει ροδίσει, το χαμηλώνουμε και το αφήνουμε άλλη μισή ώρα στους 150 βαθμούς.

Κόβουμε με μικρά κομμάτια και σερβίρουμε μόλις βγει από τον φούρνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κατερίνας Γκίκα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'