Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Farmers republic: πήγαμε και σας περιγράφουμε

του Δημήτρη Μπούτου έλληνες παραγωγοί, φρούτα, λαχανικά, ελληνικά προϊόντα

Εδώ και δύο εβδομάδες λίγο μετά τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο Κρυονέρι, λειτουργεί μια στεγασμένη λαϊκή αγορά νέας κοπής, όπου παραγωγοί απ' όλη την Ελλάδα συστήνουν και πωλούν οι ίδιοι τα, βιολογικά και παραδοσιακά, προϊόντα τους. Πρόκειται για το Farmers republic, τη “δημοκρατία των αγροτών”, που στήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα των διεθνών farmers' markets, όπως το Borough του Λονδίνου ή το νεοϋορκέζικο Eataly.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Ιθύνων νους τούτης της ξεχωριστής αγοράς - των 1200 τ.μ. - ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, που πρόθυμα μας ξενάγησε στον χώρο εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο λειτουργίας της. «Σε πρώτο στάδιο επιλέγονται οι αγρότες - παραγωγοί νωπών και τυποποιημένων προϊόντων, ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, ζητάμε ένα μικρό δείγμα όσων παράγουν και, αν η απόσταση το επιτρέπει, συναντιόμαστε. Όλα τα είδη που επιλέγονται είναι κατά προτίμηση βιολογικά, γι'αυτό και ζητάμε εξ αρχής τις σχετικές πιστοποιήσεις.»

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

«Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά· η επιχείρηση προσφέρει τον χώρο και αναλαμβάνει τη διαχείρισή του. Με ημερήσιο εισιτήριο της τάξης των 30 ευρώ οι αγρότες μπορούν κάθε Σάββατο να νοικιάζουν από έναν πάγκο, καθώς τότε ο χώρος αξιοποιείται και ως λαϊκή αγορά. Οι δε παραγωγοί προσφέρουν τα προϊόντα τους στα διπλανά ράφια ενώ, χάρη στο e-shop, όποιος το επιθυμεί μπορεί να παραγγείλει ηλεκτρονικά τα προϊόντα και να τα παραλάβει κατ' οίκον». Γνώστης του αντικειμένου - εδώ και δύο χρόνια η κίνησή του gineagrotis.gr σημειώνει αξιοσημείωτη επιτυχία - μας προτείνει να μιλήσουμε με κάθε παραγωγό και αγρότη ξεχωριστά. 

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Τι βρήκαμε λοιπόν στους πάγκους του Farmers republic; Νωπά οπωροκηπευτικά αποκλειστικά από γειτονικές περιοχές (Αττική, Βοιωτία) αλλά και τυροκομικά, αλλαντικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδα, ζυμαρικά, μέλι και σπιτικά γλυκίσματα.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Στη περιήγησή μας στον χώρο ξανασυναντήσαμε οικείους παραγωγούς και προϊόντα, όπως τη Ντιάνα Παπαγεωργοπούλου και τον σύζυγό της, Λάμπη, με τα ευωδιαστά σαπούνια της Ελιάς και τις γευστικές σάλτσες του Πέτρου Ναουμίδη.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Τούτα τα ράφια είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ανακαλύψεις περιλάλητα μα και λιγότερο γνωστά αγροκτήματα και οικοτεχνίες - όπως τα βότανα και τα αρωματικά της Organic Islands, που μπήκαν γρήγορα στο καλάθι μας και γέμισαν με γήινες μυρωδιές το μεσημεριανό τραπέζι.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Όσο για τα φρούτα και τα οπωροκηπευτικά, όλα τους ολόφρεσκα και διαλεχτά, ενώ οι αγρότες είναι πρόθυμοι να σου εξηγήσουν ανά πάσα στιγμή πώς ακριβώς καλλιεργούνται, ποιες φροντίδες απαιτούν ή με ποιον τρόπο ευεργετεί το καθένα τον οργανισμό.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Τα περισσότερα μάλιστα κόβονται, προσφέρονται και δοκιμάζονται επί τόπου, όπως τούτα τα ζουμερά πορτοκάλια Επιδαύρου και οι καταπράσινες λαχανίδες που δεν κατορθώσαμε να τους αντισταθούμε.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Οι λιχουδιές δεν σταματούν εδώ: κάθε Σάββατο, αλλά και όλη την εβδομάδα, στον χώρο της κουζίνας ετοιμάζονται σαλάτες, πίτες, ροφήματα και γλυκίσματα που αξιοποιούν φρέσκα καλούδια από τους πλούσιους πάγκους της αγοράς. Μόλις με 8 ευρώ δοκιμάσαμε δροσερή σαλάτα ρόκας με φακές και νόστιμα λαζάνια με πέστο και σάλτσα ντομάτας. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς μόνο το Σάββατο, η αυξημένη όμως προσέλευση δείχνει πως θα καθιερωθεί ως τέτοια μέρα και η Τετάρτη, αρχής γενομένης από μεθαύριο, στις 12 Φεβρουαρίου.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Η επίσκεψή μας στην αγορά συνέπεσε με εκείνη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρίου Αθανάσιου Τσαυτάρη, που ρωτώντας, παρατηρώντας και δοκιμάζοντας  ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της.

Η πρόσβαση στο σημείο απλούστατη: βρίσκεται στο 23ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, λίγο μετά τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου (Χίου 1). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 210 62 02 309 καθώς και να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα farmersrepublic.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'