Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Του κουταλιού: το κυδώνι της έριδος

της Αλεξάνδρας Γεωργακάκου Συνταγέςκυδώνι, γλυκά κουταλιού

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει σκληρό, άχαρο και πολύ συχνά στυφό στη γεύση, όμως μόλις ψηθεί το άρωμα, η υφή και το χρυσοκόκκινο χρώμα του το κάνουν ακαταμάχητο. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να βρούμε φρέσκα και αφράτα κυδώνια και έτσι όταν, πριν μερικές μέρες, εντόπισα κάμποσα λαχταριστά στη λαϊκή τα έφερα γρήγορα στο σπίτι και τα άπλωσα στον πάγκο. Σκέφτηκα αμέσως την ιστορία τους: στη χώρα μας τα φρούτα αυτά αξιοποιούνται εδώ και αιώνες ενώ στο κείμενο της Ιλιάδας είναι σχεδόν βέβαιο πως η Έρις πέταξε κυδώνι - και όχι μήλο - στις θεές με την επιγραφή «προς την ομορφότερη» δίνοντας έτσι την αφορμή για τον Τρωικό πόλεμο. Ενάντια λοιπόν στην ιστορία του και μακριά από έριδες αποφάσισα να ετοιμάσω μυρωδάτο γλυκό κυδώνι για όλους.

Photo: manolisperaticos.com
Photo: manolisperaticos.com

Υλικά

  • 1 ½ κιλό κυδώνια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. του τσαγιού νερό
  • 2 βανίλιες (σκόνη)
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • ½ φλιτζ. του τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα

Διαλέγουμε κυδώνια μεγάλα και αφράτα. Τα σκουπίζουμε για να φύγουν τα χνούδια, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κατόπιν κάθε φέτα την κόβουμε σε στενά λουριδάκια (λίγο πιο χοντά από σπιρτόξυλα) και τα ρίχνουμε σε νερό. Μέσα στο νερό προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε με τα 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό να βράσουν σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, να δέσει γρήγορα γρήγορα το γλυκό μας και να διατηρήσει ξανθό χρώμα (εάν το βράσουμε σε χαμηλή φωτιά θα πάρει χρώμα κόκκινο).

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τη βανίλια και, αφού πάρουν 1 - 2 βράσεις, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά, ρίχνουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα, ανακατέβουμε να πάνε παντού και σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Tip σερβιρίσματος: Γίνεται εξαιρετικό επιδόρπιο κάθε γεύματος αν συνδυαστεί με γιαούρτι. Καλή και νόστιμη επιτυχία!

[Η Αλεξάνδρα Γεωργακάκου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr.]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'