Nora's: είναι όντως, success story
«Το μυστικό για να κοπεί σωστά ο καπνιστός σολομός στο χέρι είναι, καθώς βάζεις το μαχαίρι, να κουνάς μόνο τη μέση σου και όχι το σώμα σου». Μου δείχνει την κίνηση η Ελεονώρα του Nora’s deli στο Κολωνάκι, σα να χορεύει τσιφτετέλι, και μου εξηγεί ότι πριν ανοίξουν, τον περασμένο Οκτώβριο, έκαναν τρεις μήνες ειδικά σεμινάρια για να μάθουν όλοι να κόβουν σωστά τον σολομό. Το ίδιο έγινε και για την κάβα τους - έφεραν έναν οινολόγο και κάθισαν στα «θρανία» για να μπορούν να προτείνουν το σωστό κρασί στους πελάτες τους.
Κι αυτά τα σεμινάρια δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια του μικρού success story που δημιούργησαν ο Πέτρος, ο μουσικός, η Ναταλί, η πρώην υποδιευθύντρια τράπεζας, και η Ελεονώρα, η μαμά που είχε μανία με τα βιολογικά ήθελε τα παιδιά της να τρώνε το καλύτερο.
Το παντοπωλείο τους, που άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αναγνωστοπούλου, είναι η φυσική συνέχεια του πολύ μικρού μπακάλικου που είχαν (και συνεχίζουν) η Ελεονώρα και ο Πέτρος δυο δρόμους πιο κάτω, στην Λουκιανού. Και θυμίζει πολύ τα μπακάλικα μιας άλλης εποχής, τότε που τίποτα δεν έμπαινε στο μαγαζί αν δεν το δοκίμαζε ο ιδιοκτήτης ο οποίος επίσης γνώριζε τους πελάτες του με το όνομά τους.
«Δοκιμάζουμε πάντα αυτά που πουλάμε, παραγγέλνουμε αφού δούμε τα συστατικά τους», λέει η Ναταλί και είναι πολύ συνηθισμένο να τους πετύχεις στο πίσω μέρος του μαγαζιού, πάνω σε ένα ψυγείο, να δοκιμάζουν ένα μέλι που τους δειγματίζει κάποιος ή ένα τυρί που δεν ήξεραν. «Πάντα ζητάμε και από τους πελάτες μας να μας πουν τη γνώμη τους πριν παραγγείλουμε, συμπληρώνει η Ελεονώρα. Είναι καλοί γνώστες, σέβομαι τη γνώμη τους. Κι έχουμε αναπτύξει μια τέτοια σχέση μαζί τους, που όταν βρουν κάπου ένα ωραίο προϊόν =, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, μας το φέρνουν να το δοκιμάσουμε».
Έτσι στα ράφια τους θα βρεις τα πάντα: Από ζυμαρικά μικρών Ελλήνων παραγωγών
μέχρι φοβερά εισαγόμενα ξύδια με φρούτα και μουστάρδες - να μην ξέρεις να διαλέξεις.
Και από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων χωρίς γλουτένη μέχρι μια ολόκληρη ραφιέρα γεμάτη με τα λεγόμενα super foods. Από ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά τυριά μέχρι ένα ψυγείο με κρέατα από μια βιολογική φάρμα στην Εύβοια που καταφθάνουν κάθε πρωί. Μια ατελείωτη ποικιλία που σε κρατά στο μαγαζί πολύ περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζες!
Κι όλα αυτά σε τιμές σχεδόν πάντα χαμηλότερες από οπουδήποτε αλλού. Πώς το καταφέρνουν; Με τον βασικό κανόνα της αγοράς: Προπληρώνοντας. «Είχαμε φέτος φακές Εγκλουβής, σε τιμή ασυναγώνιστη», λέει η Ελεονώρα. «Είχαμε αγοράσει και πληρώσει όμως την ποσότητα που θέλαμε από τον περασμένο Απρίλιο!»
Όση ώρα μιλάμε θα διακόψουμε αρκετές φορές για να μιλήσει η Ναταλί στο τηλέφωνο με κάποιον προμηθευτή, για να χαιρετίσει με ένα φιλί η Ελεονώρα μια φίλη-πελάτισσα, να ειδοποιήσει μιαν άλλη ότι ήρθα τα βιολογικά κοτόπουλα – «έχει το παιδί της άρρωστο και τα περιμένει από το πρωί». Σας είπα είναι όπως τα παλιά μπακάλικα!
«Όταν ανοίξαμε, μου λένε οι δυο φίλες και συνιδιοκτήτριες, σκεφτόμασταν τι θα θέλαμε εμείς από το μπακάλικο της γειτονιάς μας για να είμαστε ευχαριστημένες». Κάπως έτσι τους προέκυψε και το delivery. «Έρχεται ένας πελάτης και ξοδεύει 30, 50, 100 ευρώ. Και ξεχνάει κάτι. Μπορώ να του πω ξαναέλα; Όχι βέβαια, θα του το στείλω στο σπίτι», εξηγεί η Ελεονώρα.
Το Nora’s deli έχει όλα τα στοιχεία της επιτυχίας: Εξαιρετικά προϊόντα βιολογικά και μη, σε πολύ καλές τιμές. Είναι ανοιχτά κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακόμη και την Κυριακή. Στον επάνω όροφο έχουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και σου τα στέλνουν και στο σπίτι αν θέλεις.
Υπάρχει κάτι ακόμη όμως, που για μένα είναι το πιο καθοριστικό: Οι ίδιοι οι άνθρωποι του, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι. Που δεν χάνουν το χαμόγελό τους ούτε το βράδυ, όταν πια είναι «σκοτωμένοι» από την κούραση κι έχουν ακόμη διάθεση και κέφι να γλυκομιλήσουν στους πελάτες τους. «Δεν γίνεται αλλιώς, μου λένε. Για να πετύχει κάτι θέλει πολύ δουλειά και μεράκι. Και να το αγαπάς».
Nora’s deli, Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 3389349