Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φασολάδα

του Πιο Καλού Μαθητή Συνταγές

Μια Ελληνική φασολάδα πρέπει πρώτα απ' όλανα είναι Ελληνική καθ' όλα. Ξενόφερτα συστατικά όπως “Carry”, “Tabasco”, “ Bacon” και άλλα τέτοια δεν έχουν καμία θέση στην κατσαρόλα.

 

Υλικά για ½ κιλό φασόλια

  • 4 κομμάτια Σέλινο,
  • 3 – 4 καρότα κομμένα σε ροδέλες,
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • ανάλογο αλάτι και λίγο πιπέρι, όλα μαζί σε μια βαθιά κατσαρόλα, με 2 λίτρα νερό, βράζουν για ¾ της ώρας, σε δυνατή φωτιά.

Το βγάζουμε από την φωτιά, στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά και κρατάμε το νερό μέσα στην κατσαρόλα. Βγάζουμε τα μισά καρότα, τα βάζουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Όλα τα υπόλοιπα τα λαχανικά σε ένα μικρό Blender τα κάνουμε πουρέ και τα ρίχνουμε πάλι πίσω στην κατσαρόλα με το νερό.
Έχουμε βάλει το ½ κιλό φασόλια από βραδύς να μουσκεύουν σε ΚΡΥΟ νερό και αν μπορούμε το έχουμε αλλάξει τουλάχιστον μια ακόμη φορά. Ρίχνουμε τα στραγγισμένα φασόλια μέσα στην κατσαρόλα μας με το νερό και τον πουρέ από τα λαχανικά.

Προσθέτουμε 1 καλά γινομένη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη στα 4.
2 κουταλιές της σούπας πελτέ και μισό φλιτζανάκι του καφέ λάδι.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη και αν θέλουμε λίγο κόκκινο πιπέρι.
Προσθέτουμε νερό ώστε να καλυφτούν τα φασόλια 2 δάκτυλα τουλάχιστον.
Βράζουμε για ¾ έως 1 ώρα σε καλή φωτιά.

Δοκιμάζουμε τότε τα φασόλια αν έχουν βράσει καλά. Μην είμαστε τσιγγουνιές στον χρόνο. Πολλά φασόλια μπορεί να είναι πολύ νόστιμα, αλλά δεν είναι «βραστερά» και παίρνουν αρκετό χρόνο. Όταν τα φασόλια έχουν μαλακώσει και είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνουμε και το υπόλοιπο φλιτζανάκι λάδι και τα βρασμένα καρότα που είχαμε φυλάξει στην άκρη.

Μην ξεχνάτε ότι η καλή Ελληνική φασολάδα, συνοδεύεται από Ρίγα ψημένη στο μπαμπακάκι με οινόπνευμα, καθώς και από ελιές κατά προτίμηση Θρούμπες.

*ο Πιο Καλός ο Μαθητής του Ηλία Μαμαλάκη μοιράζεται όσα έμαθε στο πλευρό του Δάσκαλου.

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'