Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ο μουσακάς του καλοκαιριού που δεν θα σας ταλαιπωρήσει

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: τηγανιά με απάκι

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκρητική κουζίνα, απάκι, γραβιέρα, τηγανιά

Χαίρεται και καλώς βρεθήκαμε! Σας γράφω από τα Χανιά της Κρήτης. Η χαρά μου είναι απερίγραπτη που θα μοιράζομαι συνταγές του τόπου μου (και όχι μόνο) μαζί σας. Η σχέση μου με τη μαγειρική είναι καθαρά ερασιτεχνική με έντονα όμως συναισθήματα. Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω σαν μια σχέση πάθους με ό,τι συμπεριλαμβάνει αυτό.

Η κρητική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα και την αυθεντικότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Ελαιόλαδο, βότανα, άγρια χόρτα, αρνί ή κατσίκι, τυριά και λαχανικά ανάλογα με την εποχή, αποτελούν τη διατροφική κουλτούρα των Κρητικών που παραμένει ίδια, χιλιάδες χρόνια τώρα. Η προσδοκία μου μέσα από τις συνταγές που θα διαβάζετε, είναι να βάλετε δειλά - δειλά την κρητική κουζίνα στην καθημερινή σας διατροφή και να σας μεταφέρω έστω και νοερά στην κουλτούρα μας.

Η πρώτη συνταγή που σκέφτηκα είναι απλή, με υλικά που θα βρείτε σε οποιοδήποτε μεγάλο σούπερ μάρκετ. Μια γρήγορη τηγανιά με απάκι, φρέσκα λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης. Το απάκι είναι χοιρινό κρέας καπνισμένο με άγρια βότανα όπως το φασκόμηλο. Κομμένα όλα σε μπουκιές, σε χρόνο μηδέν φτιάχνετε ένα μεζέ που συνοδεύει άριστα το κρασί ή την τσικουδιά σας.

Υλικά

  • 250 γρ. απάκι κομμένο σε μπουκιές
  • 150-200 γρ. γραβιέρα κομμένα σε κύβους
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • δυο φέτες ψωμί χωριάτικο χθεσινό
  • λίγη φρέσκια ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το απάκι μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν λίγο.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε και λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τη γραβιέρα και τη ρίγανη.

Σερβίρουμε και στο λάδι που θα μείνει στο τηγάνι φρυγανίζουμε το ψωμί μας και από τις δύο πλευρές. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο.

[Η Φρύνη Κάτσουνα ζει στα Χανιά. Συνεργάζεται με το εστιατόριο "Νυχτερίδα" στην οργάνωση μενού και σε σεμινάρια κρητικής διατροφής]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'