Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μηλόπιτα ειρηνεύει τις εντάσεις

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςμήλα, μηλόπιτα

«Διακόσια ευρώ ήταν το πρόστιμο. Για να αποσύρω το επί ενάμιση χρόνο ακινητοποιημένο αυτοκίνητο έπρεπε να πληρώσω τετρακόσια πενήντα ευρώ, τα τέλη κυκλοφορίας συν το πρόστιμο». «Γιατί δεν είχες καταθέσει πινακίδες, όπως έχει κάνει τόσος κόσμος;» . «Πού να μπλέκω στις ατέλειωτες ουρές στην εφορία. Αφού το αυτοκίνητο ήταν ακινητοποιημένο. Πού να φανταστώ ότι το πρόστιμο θα ήταν τόσο μεγάλο». «Όλα σου τα επιχειρήματα είναι σαθρά. Πώς θα πειστεί ο Έλληνας να πάει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του; Αν το πρόστιμο ήταν χαμηλό κανένας Έλληνάρας δεν θα πλήρωνε τον φόρο». «Ας μην κατηγορούμε τους Έλληνες. Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση αυτό. Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου - και μιλάω για το Λουξεμβούργο επειδή το γνωρίζω από πρώτο χέρι - δεν ανακυκλώνουν, για παράδειγμα, με θρησκευτική ευλάβεια γιατί αυτό είναι γραμμένο στα γονίδιά τους. Έχουν πληρώσει επί χρόνια αδρότατα πρόστιμα μέχρι να συμμορφωθούν. Και πληρώνουν κάθε φορά που το συνεργείο της ανακύκλωσης βρίσκει κάτι που δεν ανακυκλώνεται στον ειδικό κάδο». «Τι θέλεις να πεις; Χρειάζεται βούρδουλα η ανθρώπινη φύση; Αυτό μας πάει σε άλλη κουβέντα...».

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή κατάλαβα ότι έπρεπε να επέμβω ως οικοδέσποινα. Τα σημάδια της έντασης ήταν πλέον εμφανή στην καλή και αγαπημένη μας παρέα. Έτσι, σηκώθηκα και έφερα τη θαυματουργή μου μηλόπιτα. Ήξερα - το έχω ξανακάνει - ότι η υπέροχη γεύση της διώχνει τον θυμό και ζεσταίνει τις καρδιές. Ακούγεται μεταφυσικό, πάντως συμβαίνει. Μια μπουκιά από αυτήν τη μηλόπιτα δημιουργεί ευφορία. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι να το πιστεύει όποιος την έχει φτιάξει, ώστε να μπορέσει να το μεταφέρει σε όσους θα την γευτούν.

Υλικά

  • 4 μήλα κομμένα σε ροδέλες
  • 250 γραμ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. του γλυκού γαρίφαλο
  • 5 αυγά
  • 4 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
  • 5 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι
  • 1 κουτ. της σούπας μπέκιν πάουντερ

1. Απλώνουμε τις ροδέλες τα μήλα σε μεγάλο πυρέξ και στα ενδιάμεσα τα γεμίζουμε με την καρυδόψιχα.

2. Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο με το 1 ½ φλιτζάνι  ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

3. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, τα 4 φλιτζανάκια ζάχαρη, τα 5 φλιτζανάκια αλεύρι και το μπέικιν.

4. Ενώνουμε το 2 με το 3, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μίγμα στο πυρέξ με τα μήλα.

5. Ψήνουμε για μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-180 °C.

Προσφέρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Εγώ πρόσφατα ζέστανα το κομμάτι που θα προσέφερα στα μικροκύματα και την συνόδευσα με παγωτό βανίλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'