Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αληθινή μανιταρόσουπα, όχι κρέμα!

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμανιτάρια

Καλές και άγιες οι σούπες βελουτέ αλλά νισάφι, έχει παραγίνει, για να βρεις σούπα που να μην είναι αλεσμένη είναι σχεδόν τόσο σπάνιο όσο και να πετύχεις τον λήγοντα σε λαχείο. Προτού λοιπόν αισθανθώ σαν βρέφος έξι μηνών που πέρασε στη φάση σούπα λαχανικών - κρέμα, βρήκα και φτιάχνω μια αληθινή σούπα μανιταριών. Επιπλέον προτέρημα: τα μανιτάρια όταν γίνονται βελουτέ, αποκτούν φαιό δυσάρεστο χρώμα που για να αποφευχθεί καταφεύγουμε στην μπόλικη κρέμα. Όλα αυτά τα παρακάμπτουμε και ετοιμάζουμε σούπα αληθινή... Το ψωμί, ολόκληρη φέτα πασπαλισμένη με τυρί μέσα στο πιάτο, ολοκληρώνει τη χαρά.

 

  • 3/4 του φλιτζ. αποξηραμένα μανιτάρια (εγώ επιλέγω τα shitakee από το Κέντρο Παραγωγής Σπανίων Μανιταριών)
  • 4 φλιτζ. καλό ζωμό λαχανικών ή πουλερικών
  • 1/3 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 450 γρ. φρέσκα μανιτάρια, όποιο είδος θέλουμε ή και ανάμικτα
  • 4 κρεμμυδάκια του στιφάδο κομμένα λεπτές ροδέλες
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλιές φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλιτζ. γλυκό κρασί
  • φέτες από καλό χωριάτικο ψωμί
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 λεμόνι, τον χυμό
  • φρεσκοτριμμένο τυρί (όπως φαντάζεστε, εγώ βάζω παρμεζάνα)

Ζεσταίνω τον ζωμό κι εκεί μουλιάζω τα αποξηραμένα μανιτάρια για ένα δεκάλεπτο.

Στη μεγάλη κατσαρόλα, βάζω το ελαιόλαδο (εκτός από 1-2 κουτ.) να κάψει. Σοτάρω σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα μανιτάρια, για ένα τέταρτο περίπου, θέλω να ροδίσουν καλά και να γίνουν τρυφερά. Προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνω όλα μαζί να τσιτσιρίζουν για 2-3 λεπτά. Σβήνω με το γλυκό κρασί, ξύνοντας με το ξύλινο κουτάλι μου τον πυθμένα της κατσαρόλας για τις νοστιμιές που έχουν κολλήσει…

Πάω στα αποξηραμένα μανιτάρια και τον ζωμό: τα σουρώνω, κόβω όσα από αυτά είναι μεγάλα και τα ρίχνω κι αυτά στη σούπα. Περνάω τον ζωμό από λεπτό σουρωτήρι (για το τυχόν χώμα των μανιταριών)* και τον προσθέτω κι αυτόν στην μεγάλη κατσαρόλα μου. Χρειάζεται και 2 ποτήρια νερό. Τότε βάζω και το θυμάρι. Τα σιγοβράζω για ένα δεκάλεπτο και δοκιμάζω για επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

Η στιγμή του ψωμιού: ζεσταίνω 1-2 κουτ. ελαιόλαδο σε απλωτό τηγάνι και όταν κάψει περνάω μερικές φέτες ψωμί. Να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές.

Τελευταία στιγμή στη σούπα, ρίχνω το λεμόνι και πασπαλίζω με τον μαϊντανό. Έτοιμοι! Σε κάθε πιάτο βάζω πρώτα μια φέτα ψωμί, πάνω της τριμμένο τυρί κι έπειτα από πάνω σερβίρω την καυτή σούπα.

* Υπάρχει και απλούστερη λύση: ρίχνουμε τον ζωμό φροντίζοντας να μην πέσει στην κατσαρόλα το κατακάθι, οι 2-3 τελευταίες κουταλιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'