Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Στριφογυριστά γαλλικά φιλιά

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςπρωινό, αυγά, ψωμί, french toast, ρολά

Κι ενώ πίστευα πως μετά τα γαλλικά φιλιά της Αναστασίας Λαμπρία δεν υπάρχει γλυκύτερος τρόπος να ξυπνάς τα σαββατοκύριακα, εντοπίζω την, απλούστατη στη σύλληψη αλλά μεγαλειώδη στη γεύση, ιδέα για στριφογυριστά french toasts. Έναν τόνο πιο προκλητικά από την αρχική τους εκδοχή, με λαχταριστή γέμιση να ρέει από μέσα τους ενώ η ετοιμασία δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά. Ίσως η πιο νόστιμη απόκριση στο πρωινό - και απογευματινό - κυριακάτικο αίτημα όλου του σπιτιού για «κάτι γλυκό και γρήγορα».

Photo: lickthatspoon.blogspot.com
Photo: lickthatspoon.blogspot.com

Για 8 “στριφογυριστά φιλιά” θα χρειαστούμε

  • 8 φέτες ψωμί για τοστ απαλλαγμένες από την κόρα τους
  • 2 αυγά
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 1/3 φλτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • κανέλα
  • λίγο φρέσκο, κατά προτίμηση, βούτυρο - περίπου 2 κ.σ.

Γέμιση της αρεσκείας μας - που σημαίνει:

  • λιωμένη σοκολάτα ή σε σταγόνες
  • μαρμελάδα
  • ψιλοκομμένα φρούτα
  • κρεμώδες τυρί
  • γλυκό του κουταλιού

Ή, για τους ευφάνταστους και δημιουργικούς, συνδυασμός αυτών.

Ανακατεύουμε σε ένα ρηχό μπολ τα δύο αυγά με το γάλα, σαν για ομελέτα, και σε ένα δεύτερο ρηχό πιάτο αναμειγνύουμε ζάχαρη και κανέλα. Παράλληλα ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι.

Photo: the-girl-who-ate-everything.com
Photo: the-girl-who-ate-everything.com

Στο μεταξύ κόβουμε περιμετρικά τις φέτες του ψωμιού και με έναν μικρό ή μεγάλο πλάστη τις πιέζουμε για να πλατύνουν. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν πιο εύπλαστες και θα μας διευκολύνουν στο επερχόμενο στριφογύρισμα. Δεν έχουμε πλάστη; Ένα βαρύ κυλινδρικό ποτήρι είναι ό,τι πρέπει.

Photo: the-girl-who-ate-everything.com
Photo: the-girl-who-ate-everything.com

Στο κάτω άκρο της φέτας ψωμιού απλώνουμε τη γέμιση που αγαπάμε και προσεκτικά την τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Μόλις τυλίξουμε κάθε ρολό, το βουτάμε για δευτερόλεπτα στο μίγμα με το αυγό.

Photo: cincyshopper.com
Photo: cincyshopper.com

Τώρα σίγουρα το βούτυρο τσιτσιρίζει στο τηγάνι, έφτασε η ώρα να ψηθούν τα ρολά μας. Αν δεν υπάρχει χώρος για όλα, ας περιμένουν τη σειρά τους. Δεν χρειάζονται πάνω από μερικά δευτερόλεπτα ανά πλευρά, περιστρέφουμε με τη βοήθεια δύο πηρουνιών μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά ενώ η γέμισή τους λιώνει και τρέχει όλο υποσχέσεις. Αν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φουρνιάς ρολών (ή της τρίτης και της τέταρτης - πιστέψτε με) το βούτυρο του τηγανιού στεγνώσει, ανανεώνουμε με μία ακόμα κουταλιά της σούπας. 

Photo: the-girl-who-ate-everything.com
Photo: the-girl-who-ate-everything.com

Ζεστά-καυτά όπως είναι τα βάζουμε στο πιάτο με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα κυλάμε ώσπου να καλυφθούν. Φυσικά, εκτός από τον γευστικότατο συνδυασμό ζάχαρης-κανέλας, η σοκολάτα, το μέλι, το τριμμένο μπισκότο ή κάποιο σιρόπι της αρεσκείας σας θα τα συνοδεύσουν μοναδικά.

Photo: lickthatspoon.blogspot.com
Photo: lickthatspoon.blogspot.com

Για τους επιρρεπείς στον φαύλο κύκλο γλυκού-αλμυρού-γλυκού, οι πειραματισμοί δεν θα έχουν τέλος. Από σοκολάτα μέχρι κρεμώδες τυρί και από lemon curd ως χοντροτριμμένη φέτα, τα ρολάκια αυτά θα γίνουν το νέο σας μαγειρικό παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'