Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ένα βουνό λεμόνια

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςλεμόνια, μαρμελάδα, τσάτνεϊ

Συνήθως τα λεμόνια μας τα αφήνουμε πάνω στο δέντρο μέχρι να τα χρειαστούμε κι έτσι μας κρατάνε μέχρι το καλοκαίρι. Βέβαια, αφού έχουν ωριμάσει πια, πέφτουν μερικά μόνα τους όταν φυσάει ή ρίχνει δυνατή βροχή, αλλά το έχουμε υπόψη μας και τα μαζεύουμε πριν προλάβουν να χαλάσουν. Φέτος όμως ήταν κακή χρονιά για τα εσπεριδοειδή, πολλά χαλάζια την άνοιξή και υγρασία το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα, οι καρποί μας χτυπημένοι και άσκημοι και τα δέντρα μας αρρωστημένα. Χρειάζεται δραστική επέμβαση τώρα, με κλάδεμα/αραίωμα και ράντισμα.

Ναι μεν φροντίζουμε το ράντισμα να είναι όσο το δυνατόν άκακο για την ατμόσφαιρα και την υγεία, αλλά παρόλα αυτά οι καρποί δεν πρέπει να το υποστούν. Σας τα λέω όλα αυτά για να σας εξηγήσω γιατί βρέθηκα ξαφνικά με τεράστια ποσότητα λεμονιών που πρέπει κατά κάποιον τρόπο να αξιοποιηθούν.

Δεν λέω, χρησιμοποιούμε πολύ λεμόνι στο φαγητό μας - μάλλον το παραχρησιμοποιούμε, όπως λέει κι ο Δημήτρης Καμπουράκης. «Πάρτε του το λεμόνι!» φωνάζουν μερικοί φίλοι όταν ο άντρας μου ετοιμάζεται να περιλούσει τα κοινά πιάτα στην ψαροταβέρνα. Το πρόβλημά μου φέτος όμως είναι πώς να τα διατηρήσω για μήνες κατά χρήσιμο και νόστιμο τρόπο. Το μόνο που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε κάθε χρόνο είναι το σιρόπι λεμόνι που διατηρείται στο ψυγείο και φτιάχνει λεμονάδα της στιγμής. Αλλά πόσο, δα, να κάνεις; Άντε και αρκετά παραπάνω μπουκάλια λιμοντσέλο για να δίνουμε και δώρο.

Για μαρμελάδα λεμόνι, ξινή ξινή, έχω παλιά συνταγή που είχα χρόνια να την κάνω. Έφτιαξα ήδη δύο δόσεις και ετοιμάζομαι να κάνω και παραλλαγές. Άλλη μια δόση νόμιζα ότι θα πάει στράφι γιατί αφαιρέθηκα με κάτι άλλο και άρπαξε η κατσαρόλα. Κι όμως, είχα την έμπνευση να της προσθέσω άρδην τζίντζερ, κρεμμύδι, σκόρδο, καυτερές πιπερίτσες, μηλόξυδο και μπαχαρικά (cardamom, γαρύφαλλα, κανέλα) κι έγινε καταπληκτικό τσάτνεϊ. (Αν μου ζητήσουν τη συνταγή και πώς πέτυχα αυτή τη γεύση της καμένης ζάχαρης, χάθηκα!)

Ας είναι καλά η φίλη Αγλαΐα με τα άρθρα της για τα παστά μαροκινά λεμόνια. Έφτιαξα μερικές γυάλες. Ας είναι καλά όλοι οι φίλοι μποστανίστες, γιατί ψάχνοντας βρήκα διάφορες ιδέες. Μερικά λεμόνια θα τα βάλω ολόκληρα στην κατάψυξη για να ψιλοτρίβω (με τον τρίφτη του τυριού) πάνω από κρέατα και ψαρικά της σχάρας… συνδυασμός φλούδας και χυμού εύκολος και νόστιμος, δοκιμάστε το.

Δυστυχώς τα γλυκά του Δημήτρη Π. θέλουν φρέσκο λεμονάκι απ' το δέντρο. Θυμήθηκα το υπέροχο πόσσετ που μας είχε φτιάξει κι εδώ. Θα το δοκιμάσω, καθώς και τη χθεσινή τάρτα. Το βουνό από λεμόνια συνεχίζει να με προκαλεί. Θα συνεχίσω να σκάβω στα αρχεία... Αν έχετε προτάσεις, πείτε μου.

Μαρμελάδα λεμόνι

Υλικά

  • 12 λεμόνια φρέσκα (όχι κερωμένα)
  • 1 ½  κιλό ζάχαρη
  • 875 ml νερό

Οδηγίες
Την προηγουμένη: αφού πλύνουμε καλά τα λεμόνια, ξύνουμε τη φλούδα, τα στύβουμε, καθαρίζουμε τις κούπες από τις πέτσες και τις βάζουμε να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 24 ώρες.

Βράζουμε τις κούπες στο νερό τους μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε πολύ λεπτές λουρίδες με κοφτερό μαχαιράκι. 

Κάνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις λουρίδες λεμονιού και βράζουμε σε μεσαία φωτιά ώσπου να γίνουν διαφανείς. Σουρώνουμε και αφήνουμε κατά μέρος τις λουρίδες. Στο σιρόπι προσθέτουμε τον μισό χυμό (παραπάνω αν θέλουμε τη μαρμελάδα μας πάρα πολύ ξινή) και τη μισή τριμμένη φλούδα και βράζουμε σε μεσαία φωτιά.

Όταν το σιρόπι αρχίσει να πήζει (15-20 λεπτά) βάζουμε μέσα τις λουρίδες λεμονιού και συνεχίζουμε να βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'