Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Θες να ξέρεις από λάδι;

της Χριστίνας Ταχιάου ελαιόλαδο, Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Φωνάζουν οι τίτλοι: «Τεράστια πτώση στην παραγωγή ελαιόλαδου φέτος!», «Μείωση των εξαγωγών μας!», «Άδειες οι τσέπες των παραγωγών!» κλπ. Φωνάζει κι ο Βασίλης Φραντζολάς εδώ, στο bostanistas, «Μαζέψτε τις ελιές νωρίς!» και «Εξαγωγές ελαιόλαδου: Ξυπνήστε! Βαρεθήκαμε…». Δίνει και ακριβέστατες συμβουλές «Λιοτριβάρη, άκουσέ με» , όπως και ο Κώστας Λιονουδάκης για την επόμενη χρονιά, μια και φέτος είναι «Δύσκολη χρονιά για το ελαιόλαδο».

Photo: erato-lydia@Flickr
Photo: erato-lydia@Flickr

Προσπαθεί ο άσχετος να δει την εικόνα απ’ έξω και να διαμορφώσει άποψη και βλέπει δυο τελείως διαφορετικές καταστάσεις: απ’ τη μια πομπώδεις τίτλους που έχουν στόχο να εκβιάσουν την πρόκληση συναισθημάτων (οι καημένοι οι παραγωγοί είναι καταδικασμένοι) κι απ’ την άλλη η αγωνία των ανθρώπων που ξέρουν τις λύσεις κι επιθυμούν διακαώς να μεταδώσουν τη γνώση τους.

Η παραγωγή λαδιού δεν είναι κάτι δεδομένο. Δηλαδή, αν έχεις ελαιόδεντρα, δεν είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο θα έχεις την ίδια παραγωγή κάνοντας τα ίδια ακριβώς πράγματα ή  - ακόμα χειρότερα για σένα - αν κάθεσαι σπίτι σου και περιμένεις κάποιος να σου φέρει την παραγωγή σπίτι. Η νοοτροπία «μάνα δεν μου ‘κατσε το λάδι» (κατά το αλήστου μνήμης «μάνα δεν μου κολλάν τα ένσημα») μόνο προβλήματα και μιζέρια κουβαλά.

Νέες συνθήκες, νέοι άνθρωποι στη δουλειά, νέοι τρόποι διαχείρισης των εδαφών, νέες επιχειρηματικές ιδέες. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, πρωτοπόρα στην αγροτική εκπαίδευση, παρουσιάζει σε διάλεξη «Τρεις ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας στην παραγωγή ελαιόλαδου», στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στην Αθήνα, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 7.30 μ.μ.

Εισηγητές είναι οι: Φώτης Σουσαλής, γεωπόνος και υπεύθυνος πωλήσεων της Terra Creta, Αλέξανδρος Σπηλιάδης, ιδρυτής της Eleia και Κωνσταντίνος Μαμμάσης, ιδρυτής της Of Dreams and Knowledge. Συντονιστής είναι ο Δρ. Ευάγγελος Βέργος, διευθυντής του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Εκτός από τις γνώσεις και τη γευσιγνωσία ελαιόλαδου, που θα ακολουθήσει μετά τη διάλεξη, σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται και γνωριμίες με ανθρώπους ανοιχτούς σε νέες ιδέες και προκλήσεις. Κρίμα είναι να χάνονται ευκαιρίες και βλέπουμε μια παθητική αντιμετώπιση των ζητημάτων παραγωγής. Υπάρχουν λύσεις, άνθρωποι και παροχή γνώσης. Στο χέρι του καθενός είναι να το κυνηγά, να ενημερώνεται και να τολμά αντί να κάθεται και να περιμένει να του έρθει το λάδι έτοιμο στον τενεκέ.

Πληροφορίες:
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
τηλέφωνα 2310 492 725 & 726 ή στείλτε email στο events@afs.edu.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'