Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Όλοι οι αγρότες σε μια σελίδα!

της Χριστίνας Ταχιάου έλληνες παραγωγοί, νέοι αγρότες

Δεν μπορεί, θα τα έχετε δει τα group στο facebook του είδους «Να μαζευτούμε όλοι οι Έλληνες σε μια σελίδα» (ναι, καλά, εδώ δεν αντέχουμε πάνω από 3-4 άτομα ούτε μια ώρα μεταξύ μας), «Ελάτε εδώ όλοι οι Δωριείς» (και ξεχνούν να προσθέσουν «Για να σας ταράξουμε στα διαφημιστικά μηνύματα») ή «Όλες οι γυναίκες μεταξύ μας» (και τα καμάκια να παίρνουν μάτι).

Photo: gardenista.com
Photo: gardenista.com

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που εργάζονται με σοβαρότητα προκειμένου να συγκεντρώσουν όλους τους αγρότες της χώρας σε μια ιστοσελίδα. Στο agroparago.com. Πρόκειται για μια κοινωνική δράση που δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τους αγρότες-παραγωγούς της Ελλάδας στο να μπορέσουν να αναπτύξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αγροτική τους παραγωγή» εξηγεί η Ναταλία Μπαλάφα, Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, η οποία εμπνεύστηκε τη δημιουργία της ιστοσελίδας και προχώρησε, μαζί με μία ομάδα νέων ανθρώπων στην υλοποίηση, χάρη σε χρηματοδότηση που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος Angelopoulos fellowship στο Clinton Global Initiative University 2013.

Η 29χρονη Γιαννιώτισσα μιλά με μεγάλο ενθουσιασμό για το project, τα οφέλη των αγροτών, κοινωνικές δράσεις, τον ρόλο των νέων ανθρώπων για το μέλλον κι αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την υλοποίηση. «Προς το παρόν, έχουμε χαρτογραφήσει την περιοχή της πεδιάδας της Κόνιτσας. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα μας, να καταχωρήσουμε όλους τους αγρότες δωρεάν, όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, να έχουμε μια πλατφόρμα στην οποία να μπορούν να δείξουν τα προϊόντα τους. Να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε και να μπορεί, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να βρει ποιοι είναι οι γεωργοί ή οι κτηνοτρόφοι ή οι μελισσοκόμοι σε μια συγκεκριμένη περιοχή, να βρίσκει τα στοιχεία τους αλλά και, ταυτόχρονα, να μπορεί να βρει στοχευμένα όλους τους παραγωγούς ενός προϊόντος. Φιλοδοξούμε, δηλαδή, να μπορεί κάποιος πατώντας π.χ. στη λέξη “λάδι” να βρει όλους τους παραγωγούς λαδιού όλης της χώρας.»

Η πεδιάδα της Κόνιτσας, greece.com
Η πεδιάδα της Κόνιτσας, greece.com

Και γιατί αυτό; «Η υποτροφία μου από το Ίδρυμα Αγγελόπουλου είχε σκοπό την ενίσχυση των αγροτών μέσω κοινωνικής δράσης. Για να τους βοηθήσουμε, δηλαδή, να αναπτύξουν δίκτυα και συλλογικότητες, ώστε να μη χάνουν χρήματα. Μέσα από την πλατφόρμα μας και ημερίδες που διοργανώνουμε τους συμβουλεύουμε πώς να αναπτύξουν την παραγωγή τους και πώς να περάσουν σε μια μορφή καθετοποίησης αυτής.»

Με τους υπόλοιπους της ομάδας, η κυρία Μπαλάφα έχει ως κοινή βάση το μεταπτυχιακό. «Μάθαμε να οργανώνουμε δράσεις για να αναπτύξουμε ολοκληρωμένα μια ορεινή περιοχή. Η Κόνιτσα είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσουμε τη συμβουλευτική μας.» Φιλοδοξούν να συμβάλουν σε μια «αναδόμηση του αγροτικού τομέα. Κάθε περιοχή έχει το δικό της προϊόν, λόγω μικροκλίματος και άλλων προϊόντων. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες να παράγουν καλύτερης ποιότητας προϊόντα. Ή, ακόμη, και να τους καθοδηγήσουμε ως προς την κατεύθυνση νέων προϊόντων. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο να μπει ένας αγρότης στη διαδικασία να βγάλει το καλαμπόκι και να βάλει κράνα ή μύρτιλλα. Μέσα από τις συλλογικότητες - για τις οποίες επιμένουμε - δίδεται προστιθέμενη αξία στο προϊόν που παράγεται. Συλλογικότητα και συνεργασία, αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα για τους Έλληνες αγρότες. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να δικτυωθούν μεταξύ τους και, κυρίως, να καθοδηγήσουμε τους νέους, οι οποίοι χειρίζονται την τεχνολογία άριστα, να δημιουργήσουν κορυφαία προϊόντα.»

Συλλογικότητα, συνεργασία και κοινωνική δράση προκειμένου να καλυτερεύσουν οι συνθήκες ζωής. Αυτός είναι ο άξονας του agroparago.com. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δικτύωση των αγροτών. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε επενδυτές που θα θελήσουν να τη στηρίξουν για τις δράσεις της, καθώς υπάρχουν πολλά έξοδα για ημερίδες, προώθηση της ιδέας καθώς και την ολοκλήρωση του φιλόδοξου project για όλη την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'