Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο εργένης εξελίσσεται: τα μπράουνις - πιτάκια

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςσοκολάτα, μπράουνις

Δεν έχει κατορθώσει και λίγα ο εργένης - αν και άπειρος στα της κουζίνας, έχει αναμετρηθεί επιτυχώς με κάμποσα μαγειρέματα. Για χάρη της αγάπης του για τη σοκολάτα και τα ζουμερά γλυκίσματα, έφτασε η στιγμή να ρίξει ένα ακόμη τρομακτικό οχυρό, εκείνο του ζυμώματος. Αποδέχεται λοιπόν την πρόκληση και αποφασίζει να ετοιμάσει το επιδόρπιο που λαχτάρησε: αλλιώτικα μπράουνις, με βουτυρένια ζύμη που - ω ναι - θα πλάσει μόνος του.

Photo: swankyrecipes.com
Photo: swankyrecipes.com

Επί το έργον - τα απαραίτητα (για 10 με 12 μπράουνις - πιτάκια)

  • ζύμη (σύμφωνα με την παρακάτω συνταγή*)
  • 350 γραμμ. πικρής σοκολάτας
  • τα ασπράδια από δύο αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • μία μυτιά αλάτι
  • 3/4 φλιτζ. καρύδια (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη και σοκολάτα για το γαρνίρισμα

Για τη βουτυρένια ζύμη*

  • 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μία μυτιά αλάτι
  • 5 κ.σ. βούτυρο ανάλατο

​Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε το βούτυρο σε πολύ μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι. Προσθέτουμε περίπου 2 κ.σ. παγωμένο νερό και με τη βοήθεια ενός πηρουνιού συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά. Αν η ζύμη παραείναι σφιχτή, προσθέτουμε με φειδώ ακόμα 1 με 2 κ.σ. νερό ελέγχοντας. Έφτασε η μεγάλη στιγμή, εκείνη του ζυμώματος. Βαθιά ανάσα για τον εργένη, σηκωμένα μανίκια και βλέμμα αποφασιστικό. Πλάθουμε το μίγμα και το ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια συμπαγής ζυμαρένια μπάλα. Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

Μόλις περάσει η μισή ώρα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε ήσυχη για άλλο τόσο, 30 λεπτά δηλαδή, ώσπου να ξαναγίνει εύπλαστη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε τη ζύμη με τα άξια χέρια μας μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου μισού εκατοστού και πλάτος ίσο με τη σχάρα στην οποία θα την ψήσουμε. Στρώνουμε τη σχάρα με χαρτί φούρνου και πάνω του απλώνουμε τη ζύμη, διπλώνοντας τις άκρες έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα μικρό ζυμαρένιο τείχος. Φουρνίζουμε στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν αλλά όχι να ψηθούν τελίως, το εσωτερικό μέρος θα πρέπει να παραμείνει ακόμα μαλακό.

Στο μεταξύ λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ταυτόχρονα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να είναι συμπαγές και γυαλιστερό. “Λερώνουμε” το πάλλευκο μίγμα προσθέτοντας σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα και τα καρύδια (αν τα χρησιμοποιήσουμε). Κάπου εδώ τα 10 λεπτά έχουν περάσει, οπότε ξεφουρνίζουμε τη μισοψημένη ζύμη. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και απλώνουμε το, σοκολατένιο πια, μίγμα πάνω στη ζύμη. Ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά μέχρι στην όψη η σοκολάτα να φαίνεται στεγνή (στο εσωτερικό θα παραμείνει υγρή). Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το σοκολατένιο γλύκισμα να κρυώσει για περίπου 45 λεπτά. Γαρνίρουμε κατά βούληση: με τριμμένη σοκολάτα, σκούρα ή λευκή, η ζάχαρη άχνη και ξηρούς καρπούς.

Μόλις κρυώσει αρκετά, ακολουθεί το κόψιμο του μπράουνις: σε μικρά, τετράγωνα κομμάτια ώστε να φτάσει για όλους, αν σκοπός του εργένη είναι να μοιραστεί το γκύκισμά του, ή σε μεγαλύτερα, τριγωνικά αν το προορίζει για... προσωπική χρήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'